Halmazati büntetésül 8 év fegyházbüntetést kapott

2024.02.16. 08:33

Zalaegerszegen az utcán támadt gyerekre, felnőttre a zalatárnoki rabló

A rendszeres jövedelemmel nem rendelkező, 30 éves zalatárnoki férfi több alkalommal szólított le különböző indokokkal idegeneket Zalaegerszegen, hogy tőlük pénzt kérjen. Ha nem kapott, erőszakosan, fenyegetően lépett fel az áldozataival szemben.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Thomas Andre Fure

A tettei miatt vádlottá lett 30 éves zalatárnoki férfi 2022 május 2-án ismerőse segítségét kérte mobiltelefon vásárlásához. Azt állította, csak az előfizetői kártyára van szüksége, és a készüléket eladja az ismerősének. Így indultak autóval az üzlethez, ahol a zalatárnoki férfi 52 ezer forintot kért el az ismerősétől, aki a vásárlás előtt elment parkolójegyet venni az autójára. Társa azonban nem várta meg visszatérését, hanem a pénzzel a telefon megvétele nélkül távozott.

A zalatárnoki férfi 2022. szeptember 29-én egy zalaegerszegi bevásárlóközpontban észrevette, hogy a mobiltelefonok töltésére szolgáló egyik szekrény ajtaja nem zárható, ezért kiskorú ismerősével elhatározták, hogy a benne lévő, 10 ezer forintot érő telefont ellopják. A férfi a biztonsági őr mozgását figyelte, közben a társa kivette a készüléket a szekrényből, majd távoztak.

Előbb 400 forintot követelt, aztán 32 ezer forintot érő nyakláncot rabolt el

A zalatárnoki férfi 2022. október 13-án kora reggel, Zalaegerszegen a Balatoni út elején szólított le egy fiatalkorú fiút, 400 forintot kért tőle, majd az elutasító válaszra fenyegetni kezdett, és már 5 000 forintot követelt. A bántalmazástól félő áldozatát egy sikátorba hívta, veréssel fenyegette meg, majd átkutatta a zsebeit, hátizsákját is. Mivel pénzt nem talált, felszólította a fiatalt, hogy ezüst nyakláncát adja át. A fiú félelmében ennek eleget tett; a 32 ezer forintot érő ékszert a férfi nem sokkal később négyezer forintért zálogházban adta el.

Néhány órával később a zalatárnoki férfi a Kossuth utcai Csipke-passzázsban újabb fiatalt nézett ki magának. Leszólította, hogy tud-e neki segíteni, mert a buszpénzéből hiányzik 300 forint? A fiú a közeli pékségbe tartott, ezért a pénztárcáját a korábbi sérülése miatt felkötözött jobb kezében tartotta, és közölte, hogy 200 forintja van, amit oda is adott. Ezzel azonban nem elégedett meg a férfi, és a fiútól elvette a pénztárcáját, 20 ezer forint kiemelt belőle, miközben áldozatát veréssel fenyegette. A fiú végül telefonon a szüleitől kért segítséget.

Ököllel többször megütötte áldozatát, hogy pénzt csikarjon ki tőle

Pár nappal később, 2022. október 19-én délelőtt, Zalaegerszegen a Munkácsy és Jákum utcánál a zalatárnoki férfi 400 forintot kérve szólított le egy gyalogos férfit, aki elutasította, ezért a nyomába szegődött. Követte a lakására igyekvő áldozatát, és amikor utolérte a lépcsőházban, a karjait megragadta, a falhoz szorította, és ötezer forint átadására szólította fel. Mivel áldozata közölte, nincs pénze, és segítségért kiabálva próbált szabadulni, ezért támadója ököllel többször megütötte a mellkasát, az arcát. Végül szorult helyzetéből kiszabadult a megtámadott férfi, és elfutott, támadója pedig nem eredt a nyomába.

A zalatárnoki rabló másfél órával később, dél tájt a buszpályaudvar várótermében próbálkozott. Egy nő pénzt vett fel a bankautomatánál, a férfi odalépett, a háta mögül előre nyúlt és próbálta megszerezni az ATM által éppen kiadott 100 ezer forintot, azonban nem járt sikerrel.

Halmazati büntetésül 8 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság

Az egerszegi törvényszék közlése szerint a Zalaegerszegi Járásbíróság a zalatárnoki férfit bűnösnek találta kisebb kárt okozó csalás és bűnsegédként, üzletszerűen elkövetett lopás vétségében, fenyegetéssel elkövetett rablás és annak kísérlete bűntettében, továbbá üzletszerűen elkövetett lopás bűntettének kísérletében. Az ítélet meghozatalakor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott részbeni beismerő vallomását, fennálló személyiségzavarát, hogy az okozott kár egy része megtérült. Súlyosító körülményként értékelte a büntetett előéletét, és hogy erőszakos, többszörös visszaeső. Ezért a férfit halmazati büntetésül 8 év fegyházbüntetésre ítélte és ugyanennyi időre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet nem jogerős. A vádlott és védője egyes bűncselekmények esetében felmentés, illetve a büntetés enyhítése miatt jelentettek be fellebbezést. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában