Víz világnapja

2018.04.01. 10:00

A hódok rejtve maradtak a szem elől az iklódbördőcei túrán

A víz világnapja alkalmából kakukkvirág és hódleső túrát szervezett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Korosa Titanilla

Lelkes András és Kovács Tünde, a túra egyik résztvevője Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

A túra az iklódbördőcei vasútállomásról indult el, a kirándulók a Kerka és a Cserta patakok folyása mentén nézhették meg a hódok tevékenységének (csak) nyomait, mivel az állatok nem merészkedtek elő. A kakukkvirág sem bújt még elő a hideg idő miatt, de az egykori legelőn keresztül menve a Kerka partján láthatóvá vált a környékre jellemző ártéri ligeterdő, a még nyíló tőzike és csillagvirág is. A túra vezetője Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre volt, aki útközben több információt is megosztott a résztvevőkkel.

– Ártérről lévén szó helyenként még kerülgetni kell a régi holtág maradványokban összegyűlt vizét – kezdte Lelkes András. – Emiatt látványában is más volt az idei túra, mint korábban, mikor már harsány zöld a tavaszi erdő.

Lelkes András és Kovács Tünde, a túra egyik résztvevője Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

A hódvárak árulkodóak

A fás legelő, hatalmas, több mint száz öreg tölgyfával, illetve jól bejárható az útvonal, csak néhány helyen kellett az erdőben bujkálni az ágak között – folytatta. – Két vízfolyás is található továbbá a területen, valamint a tavaszi tőzike, hóvirág és csillagvirág is megtalálható itt. Előfordult már, hogy láttunk hódot is, de erre többnyire kevés az esély, hiszen több mint 20 ember verte fel az erdőt, viszont a tevékenységük jól látható volt, a megrágott fák és a hódvárak is tanúsítják.

Az állatok tevékenysége károkat okozhat

A hódok tevékenysége, a hódvárak építése nem feltétlenül hasznos, az állatok károkat okozhatnak, amit orvosolni kell. Ezzel kapcsolatban Lelkes András elmondta: az ember szembetalálta magát egy élőlénnyel, ami ugyanazt csinálja, mint ő, vagyis átalakítja a környezetét.

– Természetes élőhelyén, mint például a túra területén nem igazán észlelhetők hódok okozta károk, de vannak olyan helyszínek, ahol igen, ott nyilván orvosolni kell a problémát – magyarázta, majd hozzátette: Zalában előfordult, hogy úgy elrágták egy fa törzsét, hogy az rádőlt az elektromos vezetékre.

A hódok számát nehéz megbecsülni, szinte minden vízfolyáson jelen vannak. Zalában a Kerka, Mura, valamint a befolyó vizek mellett, de megvan a Zala mellett és a kisebb patakok környezetében is.

Tájvédelmi felfedezés

A hódleső túra során felfedezett táj, a Kerka mente Natura 2000 terület – mint arra Lelkes András felhívta a figyelmet. Mint azt a szakember elmondta: a terület bőven megfelelne – természeti értékeit tekintve – egy tájvédelmi körzetnek. Mindez előkészítés alatt áll, de egyelőre nem vált védett területté.

– Ez a föld határos lenne az Őrségi Nemzeti Park Zalába átnyúló részével és átnyúlna egészen a Muráig, Muraszemenyéig. Összesen 19 települést érintene és 6-7 ezer hektár területen készítették elő – sorolta. – A védettség egyben lehetőséget is jelentene, főként az idegenforgalom a bakancsos turisták, a természetjárók számára – zárta Lelkes András.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában