A híres pásztorfaragó készítette

2018.11.02. 07:00

Újraszentelték a felújított, 1973-ból való temetői kőkeresztet Csörnyeföldén

Az egyedüli még fellelhető kőből készült alkotása Soós Lajos néhai pásztorfaragónak az a kereszt, amelynek felújítás utáni megszentelését tegnap délután végezték a község temetőjében.

Gyuricza Ferenc

Gálhidi Sándor muraszemenyei plébános szentelte meg Fotó: GYF

A keresztet 1973-ban készítette a település híres szülötte, az 1937-es párizsi világkiállításon ezüstdiplomával kitüntetett Soós Lajos. A felújítás költségeit közadakozásból teremtették elő a hívek, a község temploma mellett található, ugyancsak idén renovált, s az augusztusi Nagyboldogasszony-napi búcsún megszentelt kőkeresztével együtt.

Gálhidi Sándor muraszemenyei plébános szentelte meg Fotó: GYF

A két kereszt felújítását Lendvai István végezte. Minderről Simon Zoltán polgármester beszélt, kitérve arra is, hogy a kereszt felújításával párhuzamosan megkezdték a temetői térburkolat kiépítését, első körben közel kétszáz négyzetméter készült el mintegy 3,5 millió forint értékben. E munkálatok finanszírozását önerőből biztosította az önkormányzat. Tervezik, hogy jövőre folytatják a térburkolat kiépítését.

Az átadóünnepségen Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke mondott beszédet. Nem csak Soós Lajost méltatta, arra is kitért, hogy a rendezett temető – mint amilyen a csörnyeföldi is – az ott nyugvók családtagjainak, illetve az önkormányzatnak a gondosságáról tanúskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában