Eleink tradícióit őrzik

2019.12.23. 07:00

Látványdisznóvágás és kulturális műsor a felsőrajki vásárban

A zalai gasztronómiai tradíciók felelevenítése céljából szervezték meg szombaton a várudvarban a disznótoros karácsonyi vásárt. A látványdisznóvágást követően kulturális program is várta az érdeklődőket.

Benedek Bálint

A zuhogó eső sem tarthatta vissza a vendégeket, akiket a rendezvényt szervező Szent Imre Általános Iskola, valamint a Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Egyesület forró teával és forralt vörösborral kínált. Közben a László Tímea vezette tízfős főzőcsapat szervírozta a 220 kilogrammos disznóból készült finomságokat, így 110 liter paradicsomos húsos káposzta, 20 kilogramm véres hurka, 60 kilogramm kolbász, 200 tányér kocsonya és a sertés javából készült sült hús került az asztalokra.

– Nagyszerű érzés, hogy Zala megye prominens személyiségei mellett zalaegerszegi vállalkozók is elfogadták a meghívásunkat erre a vidám napra – mondta megnyitójában Vigh László ország­gyűlési képviselő. – Hetedik éve minden hónap utolsó szombatján kézműves vásárt hirdetünk, s advent idején ezt disznóvágással is megspékeljük. A finomságok között találhatunk kocsonyát is, a hideg ételt érdemes forró főtt burgonyával fogyasztani, hisz úgy kivételes élményt nyújt. A vendégeink számára a mókát egy speciális verseny jelenti, melyek keretében régi kolbásztöltő berendezésekkel, a meghívott hölgyek segítségével kell a férfiaknak a lehető leggyorsabban a leghosszabb kolbászt megtölteni.

 

Az országgyűlési képviselő ötlete bevált, lelkesedésből nem volt hiány, végül a viadalt Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke nyerte meg.

A termelői vásárra meghívást kapott Magyar János, Lendva polgármestere is, aki szerint a disznóvágás és a hozzá kapcsolódó tor már nagyon ritka, ezért különösen fontos, hogy Zalában figyelnek erre a hagyományra.

– Gyerekkoromban még szinte minden családnál tartottak disznókat, mostanában nem jellemző – folytatta. – Minden rendezvény, ami bemutatja a fiataloknak eleink életét, gasztronómiáját, különösen fontos ebben a felgyorsult világban. Ezeknek a népi szokásoknak része a kacagás, s ebben is lehetett részünk.

Az eseményen szerepelt és bemutatót tartott a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület. Mint elhangzott: öt éve lelkes, a hazáért, Zala megyéért tenni akaró hazafiak alapították, hogy a magyar nép e nemes küzdelmének hagyományát megőrizzék az utókor számára. Az egyesület célja többek között az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharcban részt vett zalai honvédek emlékének, a Zala vármegyei vonatkozású eseményeknek a megőrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában