Agydaganatot diagnosztizáltak nála

2020.01.03. 14:00

Góliáttal küzd a súlyosan beteg Dávidka – Frissítve

Két nap leforgása alatt hihetetlenül sok pozitív erő és energia, rengeteg ember mozdult meg azért, hogy a súlyos betegségben szenvedő 8 éves kisfiú, Galuska Dávid németországi gyógykezeltetéséhez szükséges körülbelül 30 millió forint összegyűljön.

Horváth-Balogh Attila, Keszey Ágnes

Forrás: Facebook

Fotó: Esély Dávidnak

A zalaapáti négygyermekes pedagógus házaspár, Galuska Sándor és Galuskáné Csöndes Eszter élete tavaly júliusban vett gyökeres fordulatot, amikor egy több napon át tartó fejfájás-hányinger roham után agydaganatot diagnosztizáltak Dávidkánál. Másnap rohammentő vitte Zalaegerszegről az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetbe, ahol sikeres agyműtéten esett át. A 9,5 cm átmérőjű daganatból mindössze egy 25 milliméteres darab maradt benn. Ekkor még mindenki reménykedett abban, hogy a daganat jóindulatú, de a szövettan eredménye nem hagyott kétséget: Dávidnál glioblastoma multiform grade IV., azaz magas rizikófaktorú rosszindulatú daganat (sajnos az egyik legagresszívebb fajta) alakult ki. Sugár- és kemoterápiás kezelések következtek, de ezek sem vezettek sikerre, ugyanis a terápia ellenére a bent maradt daganat nemhogy zsugorodott volna, mint az általában elvárható, hanem nőtt, sőt, szétszóródott. Az orvosok kezében ez után már semmilyen eszköz nem maradt – itthon. Felcsillant azonban a halvány reménysugár: Németországban, Kölnben részesülhet olyan komplex terápiában, ami talán segíthet. Ám ez „alsó hangon” is 30 millió forintba kerül. A család – melynek anyagi helyzetét az eddigi sok-sok fővárosi kezelés és az ott-tartózkodás költségei már amúgyis megrendítették – ennyi pénzt képtelen saját erejéből összegyűjteni. Ezért úgy döntöttek, hogy minden büszkeségüket félretéve segítséget kérnek a külvilágtól, s december 31-én, az év utolsó napján készítettek egy Facebook-oldalt Esély Dávidnak névvel, melyen küzdelmüket az emberek elé tárják. Az eltelt rövid idő alatt is hihetetlen energiák mozdultak meg az ügyben: rengeteg felajánlás, támogatás érkezett, mely révén 48 óra leforgása alatt összegyűlt 3 millió forint.

Galuska Sándor párjával, Galuskáné Csöndes Eszterrel négy gyermek, Réka, Luca, Sára és Dávidka szülője. A három leány után, negyedikként érkezett Dávid, akit nagyon vártak Fotó: ZH Archívum

- Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ennyi segítséget kapunk – mondta kérdésünkre meghatódva Galuskáné Csöndes Eszter, az anyuka. – Hálásak vagyunk mindenkinek, meglepően nagy összegű felajánlások is érkeztek, amilyenekre nem is számítottunk, hiszen mi csak azt kértük az emberektől: nem többel, csupán 500 forinttal, egy vaj árával segítsenek.

Közben egy állandó nagykanizsai karitatív Facebook-csoport alapítói és tagjai létrehoztak egy licitoldalt is Összefogás Galuska Dávidért címmel (ehhez egyetlen nap alatt több, mint két és fél ezren csatlakoztak), melyen számtalan magánszemély bocsátott árverésre tárgyakat, szolgáltatásokat, a főzéstől a műköröm-készítésen át a tortasütésig. S szintén magánszemélyek, cégek, szakképző intézmények felajánlásából, civil szervezésben jövő héten, január 10-én és 11-én, 14 és 18, illetve 9 és 12 óra között jótékonysági sütinapra kerül sor Nagykanizsán, a Rozgonyi utca 10/A alatt található Swans Tánciskolában. Erre mindenkit szeretettel várnak, aki szeretné segíteni Dávidka gyógyulását és a családot.

Mert hosszú az út, ami előttük áll még. Az elmúlt napokban a fővárosban, a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán megműtötték a kisfiút, egy úgynevezett centrális vénaportot ültettek be a mellkasába, hogy a németországi kezelés során ne kelljen annyiszor megszúrni. Hétfő hajnalban pedig indulnak Kölnbe, ahol most első körben csak vért vesznek tőle, s annak vizsgálata után lehet összeállítani a személyre szabott terápiát. Ekkor derül ki, hányszor kell Németországba utazniuk és egy-egy alkalommal mennyi időt szükséges ott tölteniük.

A fejleményekről folyamatosan beszámolunk, egyúttal arra buzdítjuk olvasóinkat, segítsék előteremteni a várhatóan szükséges 30 millió forintot.

Nem kell tízezrekre gondolni, elég egy vaj ára is ahhoz, hogy a kicsi Dávid eséllyel szállhasson szembe Góliáttal.

Frissítés: A zalaapáti képviselő-testület egymillióval segíti Dávid kezelését

Hihetetlen méretű összefogás bontakozott ki Dávidka ügyében, akinek kölni gyógykezeltetéséhez a zalaapáti képviselő-testület egymillió forinttal járul hozzá.

Erről maga a polgármester, Vincze Tibor számolt be péntek este a két nap alatt több, mint 4000 fősre duzzadt „Összefogás Galuska Dávidért” nevű Facebook-licitoldalon, illetve a saját profilján: „Sikerülni fog Dávidka! A Zalaapáti Önkormányzat Képviselő-testülete a mai rendkívüli ülésén arról döntött, hogy 1 000 000 Ft-al járul hozzá a gyógyítás közvetlen költségeihez! A remény és az emberi szeretet magas kifejezése nyilvánul meg eme csodálatos, önzetlen összefogásban. Egyének, vállalkozások és hivatalok közösen megmozdultak egy gyermek életének megmentése érdekében! Ez maga a csoda, ez az igazi emberség, erőt ad mindannyiunknak, de különösen a Galuska családnak! Köszönjük mindenkinek!” – írta.

Ezzel, bármilyen hihetetlen, de a szükséges hozzávetőleg 30 millió forintból közel 8 millió gyűlt össze 72 óra leforgása alatt. Ebből 6,6 millió forintot tesz ki az utalások összege amihez hozzájön még az önkormányzati támogatás, így összesen 7,6 millió forint áll rendelkezésre most. De már rengeteg a futó licit, vannak lezárt licitek is az Összefogás Galuska Dávidért oldalon, s megyeszerte több jótékonysági rendezvény szervezése zajlik. Ráadásul olyan hírességek is kiálltak Dávid mellett Instagram-profiljukon, mint Csonka András és Peller Anna színművészek.

A közeljövőben nemcsak Nagykanizsán, hanem Keszthelyen is jótékonysági sütivásárt rendeznek Dávidkáért. Az eseményre a Balaton Színházban kerül sor január 11-én 9 és 19.00 óra között. Ugyanitt 17.00 órakor jótékonysági koncert is lesz.

A keszthelyi étterem is segít

A jótékonysági kezdeményezéshez – a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint – csatlakozott a keszthelyi Margaréta étterem is. Vállalásuk szerint január 26-ig minden ott elköltött ezer forintból a vendégek kétszáz forinttal a daganatos betegséggel küzdő kisfiú gyógyulását támogatják. Az étterem tehát bevételének húsz százalékát e célra fordítja. Emellett a vendéglátóhely egy neves magyar festő festményét licitre bocsátja az Összefogás Galuska Dávidért! című Facebook-csoportban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában