Óvja a települést

2021.01.03. 07:00

Fénykeresztet állítottak a kustányi Öreghegyen

A település lakói igazán szép karácsonyi ajándékot kaptak, advent utolsó hétvégéjén fénykeresztet szenteltek a falu legmagasabb pontján, a kustányi Öreghegyen.

ZH

Ocsovai Grácián ferences szerzetes áldotta meg a fénykeresztet

Fotó: Sándorné Kovács Nikolett

A járványügyi helyzetre való tekintettel szűk körben megjelenteket Pál Imre helytörténész köszöntötte.

Lázár István, Kehidakustány polgármestere beszédében kiemelte: a magán­adományból épült keresztet zord időjárási körülmények között állították fel, a település több lakosa társadalmi munkájával segítette azt. Hozzátette: közel egy évszázada nem épült kereszt a faluban, így a mostani alkalom régi adósságot törleszt.

Ocsovai Grácián ferences szerzetes áldotta meg a fénykeresztet
Fotó: Sándorné Kovács Nikolett

A megvalósítás állomásait az ötletgazda, Sándorné Kovács Nikolett, a Kehidakustányi Turisztikai Egyesület turisztikai menedzsere ismertette. A folyamat egy tavaly szeptemberi Kehidakustány turisztikai fejlesztéséről szóló megbeszélést követően indult el, amelyen a vallási turizmus kiemelt téma volt. Beszédében 2020 megpróbáltatásaira utalva megemlítette: a korlátozások közepette még szentmisén sem lehetett személyesen részt venni. Ugyanakkor a kereszt felállítása során többször is sikerült megtapasztalni a Jóisten kegyelmét: azonnal rendelkezésre állt az alapanyagot jelentő szibériai vörösfenyő, az egyébként kedvezőtlen időjárás pedig épp a betonozási munkálatok napján kegyelmezett meg, az előre jelzett kiadós csapadék elmaradt, s a keresztet a Guadalupei Szűzanya ünnepén állították fel. Felidézte: a ­nemzetközi fénykereszt­mozgalom a franciaországi Grenoble-ból indult 1996-ban, az Úr Jézus kinyilatkoztatása által. Kiemelte: a fénykereszttel kapcsolatos, annak méretére, színére, tájolására, fényeire s az ima feltüntetésére vonatkozó kritériumrendszernek a kehidakustányi teljeskörűen megfelel. A fénykereszt a dozulé-i ima szerint az adott települést óvja a katasztrófáktól. 2000. november 15-én II. János Pál pápa apostoli áldását adta mindazokra, akik e keresztet felállítják. Magyarországon 2002. november 1-jén állították fel az elsőt Debrecenben.

A fénykeresztet ugyanakkor nemcsak Kehidakustány lakóinak állították, hanem a településre látogató vendégeknek is, akiket a kereszt mellett fedett pihenő vár. A falu vallási turizmussal kapcsolatos tervei között szerepel, hogy a Mária Út Egyesülettel együttműködve – várhatóan már 2021-ben – Kehidakustány is becsatlakozik a Mária Út zarándokútvonal-hálózatba.

Dr. Császár Zoltán, a Pro Civitate Dei Egyesület vezetőségi tagja kiemelte, a válságból való kijutáshoz most nagy szükségünk van a fényre, a krisztusi világosságra, ami lehetőséget adhat életünk újratervezésére. Arra biztatott mindenkit, hogy látogassa a fénykeresztet gyakran.

A szentelést Ocsovai Grácián, a zalaegerszegi Jézus Szíve-templom plébánosa és Koltai Artúr kehidakustányi plébános celebrálta, beszédükben a hagyományok tiszteletére és imádságra buzdítottak, mert ez sokat enyhíthet a bajokon. Grácián atya kifejezte reményét, hogy sokan és örömmel jönnek majd Kehidakustányba, s a fénykeresztnél mindenki javára fognak imádkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában