Frissen Zalából

2021.09.05. 06:50

A katasztrófavédelem szemével: ilyen volt a nyár Zalában

Közlekedési balesetek, mezőgazdasági jellegű tűzesetek, kigyulladt lakások – mindig adódtak a megyében kisebb- nagyobb katasztrófák a nyári időszakban is.

zaol.hu

A vihar sok kárt okozott a megyében. Fotó: Katona Tibor / ZH archív

Elsősorban az évszakra jellemző esetek adták a legtöbb munkát a katasztrófavédelem munkatársainak. Az erős széllel és csapadékkal érkező viharok által okozott károk miatt például több, mint 90 helyszínre hívták őket. Ennek ellentéte, a nagy szárazság is okozott problémát: következtében megnövekedett a szabadtéri, illetve mezőgazdasági jellegű tűzesetek száma. A három hónap alatt hetvennél is több ilyen, kisebb – nagyobb probléma adódott megyénkben.

A vihar sok kárt okozott a megyében. Fotó: Katona Tibor / ZH archív

Sajnos mindennapos volt azoknak a közlekedési baleseteknek a száma, amiknél szükség volt a zalai tűzoltók műszaki mentésére. Ezek jellemzően a balesetet szenvedett járművek áramtalanítását jelentették, számuk meghaladta a hetvenet – tájékoztat a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Nagyobb munkát jelentett számukra, amikor július 20-án kigyullad Nagykanizsán a Dózsa György úti volt honvédségi laktanya egyik kaszárnyájának tetőszerkezete. A tűz megfékezésén 23 tűzoltó dolgozott. Szintén nagy beavatkozást igénylő feladat volt a zalakarosi, Termál utcai hotel ötödik emeleti szobájában keletkezett tűz eloltása. A szoba teljes terjedelmében égett, ami később további négy helyiséget is érintett. Összesen 60 embert kellett kimenteni az épületből.

Teljes terjedelmében égett az ötödik emeleti szoba. Fotó: olvasó/zaol.hu

 

Augusztus végén egy busz hajtott az árokba Lenti és Bajánsenye közötti útszakaszon. A hivatásos tűzoltók segítettek a buszban utazó embereknek elhagyni a sérült járművet, majd a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a Rescue Lenti bevonásával végezték el a busz műszaki mentését.

Nem véletlenül fordít évek óta kiemelt figyelmet a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szén-monoxiddal kapcsolatos esetekre: a nyár folyamán számos riasztás érkezett a megyei ügyeletre, melyek közül 15 esetben a helyszínre érkező tűzoltók ki is tudták mutatni a mérgező gáz jelenlétét.

16 alkalommal vonultak a tűzoltók kigyulladt autókhoz. Ezen esetek elkerülése érdekében erősen ajánlott egy tűzoltásra alkalmas készülék beszerzése a járművekhez, hiszen az idejekorán felismert problémát így akár saját magunk is meg tudjuk szüntetni, illetve megmenthetjük autónkat a teljes kiégéstől – írja oldalán a Katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában