Frissen Zalából

2021.10.13. 17:30

Zalában kapott képzést három megye több mint száz polgárőrvezetője

Somogy, Vas és Zala megye több mint száz polgárőr-egyesületi vezetője szombaton a zalai kisvárosban kapott muníciót a közúti balesetek hatékonyabb megelőzéséhez a Közlekedéstudományi Intézet és az Országos Polgárőr Szövetség regionális közlekedésbiztonsági képzésén.

Fincza Zsuzsa

A rendőrség és a polgárőrség zalai kapcsolatáról Prok József ezredes, a ZMRFK főkapitány-helyettese szólt. Mellette Bencze László rendőr alezredes

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Fincza Zsuzsa

A résztvevőket a vendéglátók nevében Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és Kelemen Tamás, Pacsa polgármestere köszöntötte. A kurzuson Kardos Pál, az OPSZ elnökhelyettese, Prok József rendőr ezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese, Pungor János ezredes, az SMRFK rendészeti főkapitány-helyettese, László Péter alezredes, a VMRFK közlekedésrendészeti osztályvezetője és Anti András alezredes, a ZMRFK közlekedésrendészeti osztályvezetője tartott eladást.

A rendőrség és a polgárőrség zalai kapcsolatáról Prok József ezredes, a ZMRFK főkapitány-helyettese szólt. Mellette Bencze László rendőr alezredes
Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Kardos Pál a harmincéves polgárőrség elismertségéről szólva többek között a társadalmi megbecsülést, a stabil létszámot, a hivatássá vált polgárőr-tevékenységet emelte ki, hangsúlyozva, hogy a civil szervezet küldetése továbbra is a közbiztonság védelme, a bűnözés megelőzése. Prok József rendőr ezredes elismerően szólt a zalai polgárőrök munkájáról. Ez évben szeptemberig 548 esetben 995 rendőr 2860 polgárőrrel látott el közös szolgálatot. Hatékony segítséget jelentettek többek között a strandok, parkolók ellenőrzése, a szórakozóhelyek és a rendezvények rendjének biztosítása, a fokozott ellenőrzések, a Zsaru-Car rendszámfelismerő rendszer használata során.

Anti András alezredes a közutakon a legveszélyesebbnek az ittas járművezetést tartja, sőt, egyenesen „potenciális gyilkosnak” nevezte azt, aki alkohol hatása alatt ül volán mögé, és úgy vesz részt a közúti közlekedésben. Az országos helyzetet ismertetve elmondta, hogy 2021 első kilenc hónapjában a személyi sérüléssel járó balesetek száma (10 570) a korábbi évekhez képest alig változott, a legtöbb Budapesten, Pest megyében és Szabolcsban, a legkevesebb Nógrádban, Vasban és Zalában történt. A halálos kimenetelű balesetek száma országosan nőtt, viszont Nógrádban 42 százalékkal, Zalában 28,6 százalékkal, míg Komárom megyében 25 százalékkal csökkent. A balesetek okozói között 66 százalékot a személygépkocsik vezetői, 10 százalékot a biciklisek képviselnek, őket követik a tehergépkocsi-vezetők és a gyalogosok. Okolhatók egyéb körülmények is, hiszen a sokszorosára duzzadt gépkocsiállomány a nagyrészt az 1980-as években épült és befejezett, rossz állapotú közúthálózaton közlekedik. A gyorshajtás és az ittasság mellett a balesetek okai között előkelő helyen szerepel a be nem kapcsolt biztonsági öv, a kézben tartott mobiltelefon, bár a kihangosított mobilozásnak is figyelemelterelő szerepe van. A baleset-megelőzési programokban – Sulimoped verseny, középiskolások kerékpárversenye, Közlekedik a család, iskola-rendőr, iskola-polgárőr kapcsolat – fontos feladatuk van a polgárőröknek is, hangsúlyozta az osztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában