Frissen Zalából

2022.01.11. 07:00

A doni tragédiára emlékeztek Zalabaksán

A II. világháború legnagyobb magyar katonai veszteségére, a Don-kanyarban elszenvedett vereségre, s az ott elhunyt áldozatokra emlékeztek vasárnap a falu Szűz Mária Világ Királynője templomának kertjében.

Gyuricza Ferenc

A hősi emlékműnél Pácsonyi Imre megyei közgyűlési alelnök, Móricz Vanessza versmondó és Horváth Ottó polgármester helyezte el az emlékezés és kegyelet koszorúját, mécseseit

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A koszorúzással és gyertya­gyújtással egybekötött megemlékezésre a Molnár Árpád plébános által celebrált szentmise után került sor. Beszédet a Zala megyei közgyűlés alelnöke, Pácsonyi Imre mondott, aki úgy kezdte mondandóját: egy közösségnek vannak megrendítő és nehéz napjai, közéjük tartozik, amikor a második magyar hadsereg doni tragé­diájáról esik szó.


– 1943. január 12-én indult meg az a katonai offenzíva, amely Uriv térségében a frontvonalat átszakítva óriási csapást mért a magyar hadseregre – idézte fel a történelmi eseményeket az alelnök, majd azzal folytatta: a 120 ezer áldozat között voltak zalabaksaiak is, akiknek névsorát a rendszerváltás utáni községvezetés első feladataként megépített hősi emlékmű bronztáblája tartalmazza.


– Az emlékmű jelzi, hogy a háborúban elesett katonák fontosak a falunak – hangsúlyozta Pácsonyi Imre. – Tragikus sorsuk példázza, hány család hiányzik a községünkből, hiszen életerős fiatalemberek haltak meg a Don-kanyarban, akik családot alapítva, gyermeket, unokát nevelve gyarapítani tudták volna az itt élők számát.


Az alelnök a folytatásban arra is kitért, hogy a rendszerváltásig a hozzátartozók csak szűk körben, családi beszélgetések során emlékezhettek meg a hazájuktól távol elesett, idegen földbe temetett magyar katonákról. Ma azonban már lehetőség nyílik arra is, hogy akár nyughelyükön rójuk le az irántuk érzett tiszteletünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában