A tanulás segítséget ad

2022.11.23. 20:00

Mesterleveleket adtak át Zalaegerszegen

Aki tanul, képezi magát, az a jövőbe vetett hitét erősíti, és azt a képességét, hogy gyorsan tudjon alkalmazkodni a változásokhoz.

Arany Gábor

A mesterlevelek átadása utáni pillanat Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke fogalmazta meg köszöntőjében abból az alkalomból, hogy szerdán átadták a mesterleveleket a nemrég vizsgázott cukrászoknak és fodrászoknak. Mint mondta, változó világunkban, amikor gazdasági válsággal is szembe kell nézni és nincs az életünkben szilárd pont, nehéz tervezni a jövőt, de a folyamatos tanulás segítséget ad az ilyen időszakokon is túljutni.     

A kereskedelmi és iparkamara szervezésében idén hat cukrász és nyolc  fodrász tett mestervizsgát és vehette át a szakma legmagasabb minősítési szintjét jelentő mesterlevelét. A képzés és a vizsga lebonyolításához az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújtott támogatást a képzőhelyek számára 13 tanuló felkészítéséhez. A feltételeket teljesítők húsz százalék önrész mellett vettek részt a felkészítésen és a vizsgán. Egy jelölt maga finanszírozta a mesterlevél megszerzésének költségeit.

  A fodrászoknál a 180 órás tanfolyam májusban indult 21 óra szakmaelméleti és 89 óra gyakorlati oktatással, amit 40 óra pedagógiai módszertan és 30 óra vállalkozásvezetési ismeret egészített ki, mielőtt júliusban levizsgáztak. A cukrászok 250 órás képzésében az 52 óra elmélet mellé 128 óra gyakorlat társult, valamint 40 óra pedagógiai módszertan és 30 óra vállalkozásvezetési ismeret is beletartozott az októberben lezárult vizsgákig. A tanfolyamot sikeresen teljesítők egyike volt a 27 éves keszthelyi Süle Gábor. A immár fodrászmesterként dolgozó fiatalember elárulta, folyamatosan képezi magát, négy szakközépiskolai év után további három évig tanulta a fodrászatot, ma pedig már saját szalonjában dolgozik alkalmazottal, és tanítja is a szakmát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában