Hektikus a gombaszezon

2023.08.14. 14:51

Idén kevesebb vargányát adott az erdő

Vargányából kevesebbet, galambicából és nyúlgombából azonban bőven adott az idei szezon – mondják mindazok, akikkel az elmúlt napokban gombaszedés közben találkoztunk. A legértékesebb területeknek továbbra az Őrséget, a Nova és Szilvágy közötti erdőt, valamint Padár környékét tartják a tapasztalt gombaszedők.

Gyuricza Ferenc

Koronicz Sándor és felesége gombaszedés közben a novai erdőben

Fotó: Gyuricza Ferenc

A pankaszi Czene Károly péntek délután, a munka után nézett ki a Szatta és Csöde közt húzódó hatalmas erdőbe. Alig párpercnyi keresés után már meg is találta az első két vargányát, így elégedetten nyugtázta, hogy az elmúlt napokban tapasztalt felmelegedés meghozta gyümölcsét.
- Remélem, hogy ez csak a kezdet, és a következő napokban még több lesz a gomba – mondta. – Heti két-három alkalommal jövök ki körülnézni, az idén főleg galambicát, csikólábat és nyulicát, vagy más néven nyúlgombát találtam sokat. Ez az erdő nagyon gazdag gombában, amikor erős a szezon, akár ötven-száz vargányát is összeszedhet itt az ember párórányi keresgélés során.  

Czene Károly a Szatta melletti erdőben talált két vargányát mutatja 
Fotó: Gyuricza Ferenc

Czene Károly azt is mondja, július végén és augusztus elején bőven kapott csapadékot a föld, ami az egyik alapfeltétele a gomba növekedésének. Most, hogy jön a felmelegedés, még nagyobb az esélye annak, hogy a vargánya újra kidobja magát.  

A zalaegerszegi Koronicz Sándor viszont őzlábgombáért utazott el feleségével együtt a Nova melletti, szintén jó vargányalelőhelynek tartott erdőbe, velük hétfő délelőtt futottunk össze. A férfi hozzáteszi: ugyan az őzláb inkább őszi gomba, de már augusztus közepén megjelenik. Rántva kifejezetten ízletes, de csak frissen érdemes fogyasztani, szárítani egyáltalán nem lehet.  

- Mindketten nyugdíjasok vagyunk már, számunkra a gombaszedés egy jó kiadós sétának is megfelel – jegyzi még meg Koronicz Sándor. – Zalában nagyon jó gombaszedő helyek vannak, Nova és Szilvágy, Padár, Csöde, valamint a szomszédos Szatta, ezeket mind nagyon jól ismerjük, hiszen rendszeresen megfordulunk ott.  

Felesége mindezt azzal egészíti ki, hogy idén vargányából valamiért kevesebb termett. Július közepén volt ugyan néhány erősebb nap, utána azonban ők már nem nagyon találtak. Pedig a vargányát meg szokták szárítani, hogy ne csak a szezonban fogyaszthassák, hanem akár egész évben is.  

Hasonló tapasztalatokat osztott meg velünk Németh Zoltán, aki a Lispeszentadorján melletti erdőket kedveli. Ő is azt mondja, az idei szezon nem kedvezett a vargányának, ezért vélhetően fel is megy az ára a szárított gombának.    

- Leginkább akkor érdemes kimenni az erdőbe, amikor egy esős napot hirtelen felmelegedés követ – magyarázza. – Amikor azt látja az ember, hogy száll fel a pára, olyankor biztosan lesz vargánya is. Idén kevesebb ilyen napunk volt, hiszen amikor esett az eső, akkor lehűlt az idő, amikor viszont meleg volt, akkor a csapadék maradt el. A szárazság nem kedvez a gombának. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában