Élesben vizsgázik a mobil gátfal

2023.08.07. 16:56

Lassú apadásra számítanak - Murai árvízhelyzet 2. rész

Vasárnapról hétfőre tovább emelkedett a Mura vízszintje, ám veszélyhelyzet egyelőre nem alakult ki Letenye térségében. A délutáni órákban már stagnálás jelei voltak tapasztalhatóak, a vízügyi igazgatóság 15.45 órakor kiadott jelentése szerint 547 centiméteren állt a folyó, ami harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentett.

Gyuricza Ferenc

Letenyénél az autópálya melletti területek állnak víz alatt

Fotó: Gyuricza Ferenc

A dél-zalai kisvárosban, Letenyén, nem volt szükség beavatkozásra, ám Farkas Szilárd polgármester elmondása szerint folyamatosan figyelemmel követik az árhullámot, hogy amint esedékessé válna, úgy azonnal meg tudják tenni a szükséges lépéseket. Murarátkán viszont már vasárnap le kellett zárni a 7538-as út településen átkelő szakaszát. Ezért a két falurész között csak kerülő úton, vagy az M70 jelű autópályán, vagy a környező zártkerten keresztül tudtak továbbhaladni a közlekedők. A lezárás miatt az autópálya Muraszemenye és Letenye közötti szakasza útdíj megfizetése nélkül vehető igénybe.   

- Murarátkát a 2019-ben megépített gátrendszer és a két településrész között felállított mobil gátak védik – emelte ki Gyergyák Zoltán polgármester. – Ennek köszönhetően a falu lakóit szerencsére nem veszélyezteti olyan mérvű vízelöntés, mint ami 2014-ben nagy károkat okozott.

Jól vizsgázott a 2019-ben kiépített gátrendszer, s az élesben most először kipróbált mobil gát Murarátkán – mondja Gyergyák Zoltán polgármester
Fotó: Gyuricza Ferenc

Gyergyák Zoltán hozzátette: a mobil gátfal most vizsgázik először élesben, s eddig nagyszerűen állt helyt. A felállítása körülbelül egy órát vett igénybe, a vízszivárgás pedig minimális. A polgármester azt is elmondta: ez a rendszer jelentős élő erőt tud kiváltani, hiszen így nincs szükség homokzsákozásra.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Muraszemenyén lassú apadásra számítanak, ezért a vízügyi szakemberek, a katasztrófavédelem munkatársai, valamint az önkéntes tűzoltók folyamatosan ellenőrzik a gátak állapotát – válaszolta kérdésünkre Stropka Józsefné polgármester. Azt is hozzátette: a község két pontján, az Ady és a Zrínyi utcában kellett védekezniük a víz ellen.

Muraszemenyén, a Zrínyi utcában több lakóépületet is körbekerített a víz
Fotó: Gyuricza Ferenc

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában