Ünnepség

2023.09.06. 20:00

Keresztury Dezsőre emlékeztek

Keresztury Dezső akadémikus író, irodalomtörténész, politikus 1904 szeptember 6-án Zalaegerszegen született, munkássága előtt köztéri szobor is tiszteleg szülővárosában, melynél szerdán a hagyományokhoz híven koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak.

Arany Horváth Zsuzsa

dr. Gyimesi Endre, Buzási Ádám, Rózsa Dávid, Tóth Renáta és Balaicz Zoltán az aláírás után Fotó: Fehér Márk

Zalaegerszeg város, a Zrínyi-gimnázium, a megyei könyvtár, a Keresztury Emlékbizottság, az irodalomtörténeti társaság zalai tagozata, a Keresztury VMK, a Pannon Írók Társasága és a Pannon Tükör folyóirat, a hagyaték jogörököse, az Országos Széchényi Könyvtár képviselői koszorúztak és Németh János keramikus, a Nemzet Művésze helyezte el az emlékezés virágait a Keresztury Dezsőről elnevezett téren álló mellszobor talapzatán. 

Szemes Béla, Balaicz Zoltán, dr. Gyimesi Endre koszorúz
Fotó: Pezzetta Umberto

Kiss Gábor főkönyvtáros idézte fel a rendkívül szerteágazó életmű állomásait, a költő, irodalomtörténész tudós, miniszter, akadémikus, egyetemi tanár munkásságát. Az ünnepség fényét emelte a diákok verses-zenés műsora.

 

Kiss Gábor főkönyvtáros idézte fel Keresztury munkásságát. Fotó: Pezzetta Umberto

 Az ünnepség után a résztvevők a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban különleges együttműködési megállapodási ceremónia részesei voltak. A Tóth Renáta igazgató vezette programon Balaicz Zoltán polgármester szólt a polihisztorról, majd Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója beszélt a nemzeti könyvtárban őrzött, 300 doboznyi hagyatékról. Elmondta, szerdán 39 Keresztury-művet tettek elérhetővé a Magyar Elektronikus Könyvtár felületén. Tehetik ezt azért, mert Buzási Ádám jogörökös szerződésben járul hozzá a hatalmas életmű digitalizálásához, így a kutathatóságához, valamint a széles közönség számára is hozzáférhetővé válásához. 

Rózsa Dávid és Buzási Ádám aláírja az együttműködési megállapodást 

Buzási Ádám az aláírás előtti beszédében örömét fejezte ki, hogy részese lehet a XX. századi magyar irodalom értékőrzéséhez. Ezt követően Kiss Gábor mutatta be az erre a napra felállított minitárlatot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában