Megemlékezések

2023.10.19. 17:13

Máglya gyúlt az Újhegyen Deák Ferenc tiszteletére

A Haza Bölcsére, a 220 esztendeje, 1903. október 17-én született Deák Ferencre emlékezik ezekben a napokban az ország. Zalában több olyan település található, ami szorosan kötődik a néhai politikus életútjához.

Gyuricza Ferenc

Nemzeti színű megvilágítást kapott a Pusztaszentlászló melletti Újhegyen álló kilátótorony, a helyi önkormányzat ezzel a gesztussal, illetve máglyagyújtással adózott a Haza Bölcse, Deák Ferenc emlékének a politikus 220. születésnapja alkalmából

Fotó: Kovács Viktória

Pusztaszentlászló akár a kiegyezés szülőfaluja nevet is viselhetné, mivel a Haza Bölcse az úgynevezett passzív ellenállás éveiben sógora, Oszterhueber József itteni kúriáján töltötte a nyarakat. Gyakorta fogadott itt látogatókat is, akikkel megosztotta politikai nézeteit, ezáltal Pusztaszentlászló fontos politikai színtérré vált, de Deáknak itteni tartózkodása az elmélyülésre, hosszú sétákra is lehetőséget kínált. Ezek során érlelődtek benne a kiegyezés részletei, amiről aztán egy 1865 húsvétján közzétett, s azonnal híressé vált írásában értekezett nyilvánosan először.

A pusztaszentlászlóiak minden évben máglyagyújtással emlékeznek Deák zalai tartózkodására. Ennek eredete, hogy a Haza Bölcse október közepén-végén az Újhegyen található szőlőbirtokok mellett egy  hatalmas máglyatűzzel búcsúzott a falusi remeteségtől.

Dr. Forgó Annamária jegyző és Soós Zsolt a zalatárnoki Deák-emlékműnél
Fotó: Gyuricza Ferenc

Zalatárnokon szintén tartottak megemlékezést Deák Ferenc születésnapján. A község polgármestere, Soós Zsolt elmondta: bár Deák Söjtörön született, ám édesanyja, Sibrik Erzsébet halála miatt apja egy itt élő rokonra, Deák Józsefre bízta a fiút, aki csak öt és fél éves korában, került vissza a családjához Kehidára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában