A társadalomnak szüksége van a példaképekre

2023.11.13. 15:00

Elismeréseket adtak át Nagykanizsán a szociális munka napján

A Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ hétfőn a HSMK-ban rendezte meg a Szociális munka napja rendezvényét, melyen díjazták a vármegyében szociális területen működő, kiemelkedő tevékenységet végző közösségeket.

Benedek Bálint

A díjazottak és vezetők, balról: Madarászné Kele Márta, Baloghné Liplin Tünde, Bizzer András, Horváth Rita, Stimecz Fridolin Lajos, Stimeczné Lukács Kitty, Vidovicsné Bene Erzsébet, a Nyugdíjas Klubok és Idősek "Életet az Éveknek" Országos Szövetség zalai szervezetének alelnöke és dr. Kocsis Gyula

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen megjelenteket Bizzer András alpolgármester köszöntötte. Beszédében kiemelte: ez a nap a másokat segítő, az elesetteket támogató, szociális munkát végző emberről szól. Ez az ünnep arra hivatott, hogy mint lelki sebtapasz egy kis gyógyírt és erőt nyújtson azoknak, akik az év minden napján arra figyelnek, hogy bajba jutott, betegséggel vagy nehézséggel küzdő embertársaikon segítsenek.

– A szociális munka az egyik legnemesebb szolgálat – folytatta. – A munkához a szakmai ismeretek birtoklásán túl elhivatottság és áldozatvállalás szükséges, amit nem lehet tanítani, ezek a képességek az együttérző és segíteni akaró ember személyiségéből fakadnak. Ezt táplálni és erősíteni kell, megteremteni a lehetőségét, hogy időnként az ezen a területen dolgozók feltöltődhessenek. Ennek pedig két alapvető feltétele van, az egyik közösségünk személyes hálája és köszönete. Mert a társadalomnak szüksége van a hiteles mintára, szüksége van a példaképekre. Akiknek az elismerése természetes kellene hogy legyen a mindennapokban is, hiszen hazánkban az emberek közel egyharmada küszködik szociális gondozást igénylő problémával.

Ezt követően Horváth Rita, a Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ vezetője beszélt. Elmondta: az országban működő civil szervezetek közel 9 százaléka tevékenykedik a szociális ellátás területén. Zalában több mint 150 egyesület és alapítvány végzi e szférában a munkáját.

– Hazánkban a szociális ellátás biztosítása jórészt állami fenntartású szociális intézmények feladata – folytatta. – Ebben a szerteágazó munkában nélkülözhetetlen a civil szervezetek és társszakmák közötti együttműködés. Utóbbiak azok, akik mélyebben bepillantanak a családok életébe, szembesülnek az egyéni problémáikkal. Tevékenységük a konkrét segítségen túl konfliktuskezelést, gyakran pedig válságmegoldást kínál a mindennapi életben való boldoguláshoz.

Majd a szociális munka napja alkalmából elismerő oklevelet vehetett át: Madarászné Kele Márta, a Máltai Szeretetszolgálat nagykanizsai csoportjának vezetője, Baloghné Liplin Tünde, a Magyar Prader-Willi Szindróma Egyesület elnöke, Stimecz Fridolin Lajos és Stimeczné Lukács Kitty, a Jótékonysági Licit Nagykanizsa Facebook-közösség vezetői és dr. Kocsis Gyula, a Nyugdíjas Klubok és Idősek "Életet az Éveknek" Országos Szövetség zalai szervezetének elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában