„Alaptalan a privatizációs riogatás”

2023.11.24. 13:30

Nagy Bálint szerint a hazai kastélyok továbbra is látogathatók lesznek

A hazai kastélyokról is szó volt a minap a parlamenti vitában. Nagy Bálint államtitkár szerint a Momentum alaptalanul riogat, amikor privatizációról beszél.

Péter B. Árpád

Ez a javaslat a nemzetközi jó gyakorlatokat építené be a hazai jogrendbe

Fotó: ZH

Az ellenzéki Bedő Dávid kijelentette: a kormány privatizálni akarja a magyar kastélyokat, illetve „teljesen ingyen szeretné átjátszani haveri kezekbe”. Pártja ezért „kastélymentő hálózatot szervezett”, s a helyiekkel együtt tiltakozott ez ellen.

Az ellenzéki képviselő szerint ennek hatására a kabinet meghátrált, letett a szándékáról, ám most, fél elteltével mindez újra napirendre került a parlamentben: a hatalom ismét a Ház elé hozta „ezt a szégyenteljes javaslatot”. Bedő Dávid azt mondta, ezzel országosan több száz ember megélhetését vennék el.

A képviselő szavaira Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, Keszthely és térsége országgyűlési képviselője reagált. Kifejtette, a Momentum a Balaton fővárosában is tartott ilyen akciót, amely kapcsán sokan fordultak hozzá, azt tudakolva: „kik azok az emberek, akik valótlan információkkal zaklatják őket az utcán és a buszmegállóban? Rájöttünk, a momentumosok voltak”, elevenítette fel.

A politikus azt tanácsolta az ellenzéki párt tagjainak: érdemes elolvasniuk a Ház szabályzatát, ugyanis az egyértelműen meghatározza, egy-egy törvényjavaslat elfogadásának mi a menetrendje. „Ez ügyben is e szerint haladunk, a jogszabálytervezet június óta az Országgyűlés előtt van, s hamarosan döntés születik a kérdésben”, cáfolta az ellenzéki állítást az államtitkár.

Nagy Bálint leszögezte, ez a javaslat a nemzetközi jó gyakorlatokat építené be a hazai jogrendbe.

– Mindennek pedig az a célja, hogy ezeknek az épületeknek, ingatlanoknak az állagmegóvása, műemléki felújítása folytatódhasson, s mindez a köz javára történjen. A tervezetből világosan kitűnik: az érintett kastélyok továbbra is látogathatók maradnak, ellentétben azokkal a valótlan állításokkal, amelyekkel Keszthelyen és más településeken is riogatják az embereket – hangsúlyozta az államtitkár.

A témával szeptemberben lapunk is foglalkozott, akkor Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta: a „készülőben lévő törvény arra ad majd lehetőséget, hogy egy cég akár örökbe fogadhasson egy kastélyt”. Ebbe a körbe azonban például a keszthelyi Festetics-kastély nem tartozik bele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában