Nem fenyegeti bezárás

2024.03.19. 10:49

Állatsimogató és Állatotthon – Az önkormányzat 1,5 millió forinttal támogatja

A Csácsi Állatsimogató 2012 óta működik Zalaegerszegen. Hétfőn Balaicz Zoltán polgármester egyeztetést folytatott a csácsi állatotthon tulajdonosával, Kovács Zoltánnal, aki 2012-ben indította útjára kezdeményezését a csácsi városrészben, 2017-re pedig állatsimogatóvá fejlesztette a létesítményt, írta a polgármester a közösségi oldalán. Az állatsimogató jelenleg 140 állatnak ad otthont.

Zaol.hu

Kovács Zoltán, az Állatsimogató és Állatotthon vezetője

Fotó: Fehér Márk

Az önkormányzat elkötelezett az Állatsimogató és Állatotthon támogatása mellett, és örömmel üdvözölte a kezdeményezést már a kezdetek óta, írta Balaicz Zoltán. A Horhosok útja túraútvonal kiépítése és a Vari kúttól az állatsimogatóig vezető gyalogjárda megépítése is a kölcsönös előnyök jegyében valósult meg.

Állatsimogató és Állatotthon
Az Állatsimogató és Állatotthon egyik "nagymacskája"
Fotó: Fehér Márk

Az Állatsimogató és Állatotthon feljelentése

"Sajnálattal értesültem róla, hogy más megyékben élő állatvédők feljelentették az állami hatóságoknál  állatsimogató létesítményt. A feljelentők talán nem is tudják, mennyi időt, energiát, pénzt emészt fel egy ilyet állatsimogató fenntartása. Az önkormányzathoz egyébként nem érkezett hivatalos bejelentés és az önkormányzat nem is folytat semmilyen vizsgálatot az állatsimogatóval kapcsolatban." – írta bejegyzésében a polgármester, hozzátéve: az állami hatóságok vizsgálata egyetlen problémát tárt fel: a nagyragadozó vadállatok tartási módja nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A hatóság két lehetőséget javasolt:

  1. Az állatsimogató lemond a nagyragadozók tartásáról, és csak kis- és közepes méretű állatokat gondoz.
  2. Kiépíti a nagyragadozó vadállatok biztonságos tartásához szükséges, kellő nagyságú infrastruktúrát a hatályos előírásoknak megfelelően, hogy esély se legyen semmilyen balesetre.   

Szerencsére bezárás nem fenyegeti a létesítményt, de Kovács Zoltánnak hamarosan döntenie kell a jövőről. A város közössége nagyra értékeli az eddigi munkáját, és bízik benne, hogy a simogató továbbra is nyitva tart majd, közölte Balaicz Zoltán a közösségi oldalán.

A hétfői egyeztetésen a zalaegerszegi önkormányzat 1,5 millió forintos támogatást ígért Kovács Zoltánnak a szükséges fejlesztésekhez. 

A döntés hamarosan megszületik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában