Egészségügyi fejlesztések

2024.03.18. 17:30

Urológia: modern eljárások a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház osztályán

A nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház urológiai osztályán bevezetett új eljárásokról és a 40 millió forintért beszerzett eszközökről tartottak hétfőn sajtótájékoztatót. Mint elhangzott: az urológia szakterületén olyan fejlődés zajlik jelenleg, amelyek számos műtéti eljárást is érint.

Benedek Bálint

Az urológia új eljárásairól beszélt a sajtótájékoztatón dr. Bálint István szakorvos, dr. Brünner Szilveszter főigazgató-főorvos és dr. Erdődi Bence orvos

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen dr. Brünner Szilveszter főigazgató-főorvos elmondta: olyan fejlesztések történtek az elmúlt időszakban az urológiai osztályon, amelyeket fontosnak tart a széles nyilvánosság elé tárni.

urológia
A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház urológiai osztályának eszközei
Fotó: Szakony Attila

– Az urológiai osztályon dr. Flórián Zoltán főorvos vezetésével történik a betegellátás – folytatta. – Dr. Tair Haissam és dr. Paukovics Diána főorvosok mellett két fiatal urológiai rezidens orvost sikerült az osztályra csábítani. Ők vették a fáradtságot, hogy elmenjenek más egészségügyi intézményekbe, ahol szintén komoly szakmai munka folyik, és elsajátítsák azokat az új műtéti eljárásokat, amelyek ma az urológiai ellátásban a csúcsszínvonalat képviselik. Ehhez a kanizsai kórház komoly eszközparkfejlesztést biztosított számukra az elmúlt években. Olyan fejlődésen megyünk keresztül jelenleg, melyek az urológiai műtétek több szegmensét érintik, a prosztataproblémák ellátásától és az ahhoz szükséges ultrahangkészüléken át a kősebészeten át, aminek van pneumatikus és lézersebészeti ága, egészen az endoszkópos sebészeti műtétekig. 

Dr. Brünner Szilveszter hozzátette: endoszkópos sebészeti műtéteket eddig keveset végeztek, de már egyre nő a számuk. Az elmúlt évek 40 millió forintos beruházásának köszönhetően és dr. Bálint István és dr. Erdődi Bence orvosok szakmai felügyelete mellett az urológiai ellátás egyre fejlődik.

Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház
Fotó: Szakony Attila

– Tizenhét éve foglalkozom hasi sebészettel, a második szakvizsgámra készülök mint urológus szakorvos-jelölt – mondta dr. Bálint István. – Az volt a feladatom, hogy az általam napi gyakorlatban alkalmazott laparoszkópos hasi műtétek urológiai sebészeti ágát meghonosítsuk kollégáimmal az urológiai osztályon. E célból, és a szakvizsgához való felkészülés részeként hosszú időt töltöttünk el dr. Erdődi Bence kollégámmal a Pécsi Klinika urológiai részlegén. Erdődi doktor a perkután (bőrön keresztüli beavatkozás) kősebészeti feladatokat igyekezett minél jobban elsajátítani, én pedig a laparoszkópos műtétekkel kapcsolatosan gyűjtöttem össze a legtöbb hasznos információt, valamint ennek gyakorlatát elhoztuk a kanizsai kórházba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában