Szent Márk napján

2024.04.24. 10:45

Búzaszentelő körmenet lesz vasárnap a pacsai szőlőhegyen

Zaol.hu

Vasárnap 10-30-kor indul a búzaszentelő körmenet a piros kereszttől, a szentmisét 11 órakor tartják a kápolnánál (képünkön)

Fotó: ZH

A búzaszentelő körmenet a piros kereszttől indul 10.30-kor, a szentmisét 11 órától tartják a Szent Márk-kápolnánál. Ezt követően délben a felújított hegyi út felavatása és megáldása után agapére várják a résztvevőket.

Márk a négy evangélista egyike, a hagyomány szerint Szent Péter apostol segítője volt. A római hívek megkérték, hogy jegyezze le a Péter által hirdetett örömhírt a hívők örök emlékezetére. A kereszténység egyiptomi elterjedése is az ő nevéhez fűződik. Alexandria első püspöke lett, ott szenvedett mártírhalált.

Szent Márk napján, április 25-én történik búzaszentelés (latinul litaniae maiores), a határ, a búza- és gabonaföldek megáldása. A búzaszentelő körmeneten a keresztutaknál és az ott elhelyezett határkeresztnél a megszentelt búzavetésből minden hívő kitépett egy szálat, melyet a férfiak a kalapjuk mellé tűztek, a nők pedig sok helyütt imádságos könyveikbe rejtettek. A szentelt búza régóta megbecsült népi szentelmény. Például Tápén búzaszenteléskor sok koszorút készítenek a templom zászlóira, keresztjeire, sok helyütt a kenyérkosárba is tesznek belőle, Csíkszentkirályon az ablak keresztjére kötik,  Csíkdelnén minden letépett szentelt búzaszálra egy Miatyánkot kell elmondani. Budaörsi német hagyomány szerint Márk napja után már mezítláb is lehet járni, mert a földet szentelés érte, és így nem kell a fölfázástól tartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában