"Dobronak, szívem mélyen hordalak"

2024.04.17. 16:36

Emlékműsor a magyar költészet napja tiszteletére

Negyven éve viseli a XX. századi magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, az 1905. április 11-én született tragikus sorsú költő, József Attila nevét Kapca művelődési egyesülete. A muravidéki településen ebből adódóan minden évben nagyszabású műsorral emlékeznek meg a magyar költészet napjáról, s egyben József Attiláról is.

Gyuricza Ferenc

A Kis-Hétrét együttes a kapcai megemlékezésen Fotó: Népújság

Az idei ünnepségen a Kardos Bozi Endre által vezetett zalaegerszegi Kis-Hétrét együttes, illetve az ugyancsak általa irányított Dobronaki Nótázók énekegyüttes közös előadásában a Dobronak, szívem mélyen hordalak című zenés irodalmi összeállítást tekinthették meg az érdeklődők, amely Cár Jenő 2003-ban megjelent Színes paraszt című kötetének verseire épült. A műsort megelőzően dr. Zágorec-Csuka Judit író-költő, irodalomtörténész mondott beszédet. Ebben először személyes attitűdjéről beszélt, arról, hogy a versek olvasása számára az elcsendesülés, az elmélyülés állapotát idézi elő, azaz egyfajta spirituális kapcsolat teremtődik közte és a versek szerzői között.   

- A magyar költészet napján a klasszikus és kortárs magyar költőket, valamint az ő költeményeiket ünnepeljük, és ezzel együtt a magyar nyelv szépségét is éltetjük – mondta a szónok. – A magyar költészet napja egyike azon ünnepeinknek, amelyek még a Kádár-rendszer ideje alatt kezdődtek, és a rendszerváltást követően is megmaradtak. Feladatunk, hogy a jövő generációjának, a gyerekeknek is megmutassuk, mennyire értékesek és sokszínűek a hazai verseink.

A magyar költészet napja tiszteletére szervezett műsor során a résztvevők – így a szervező Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet munkatársai, valamint Magyar János lendvai polgármester – koszorút helyeztek el József Attila emléktáblájánál, de azokról a muravidéki és zalai irodalmárokról, írókról, költőkről is megemlékeztek, akik már nem lehetnek köztünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában