Európai tájépítészeti és virágosítási versenyen indulhatnak

2024.04.17. 11:05

Virágos Magyarországért – külföldi kertészeti szakemberek érkeznek Zalakarosba

Benedek Bálint

Novák Ferenc polgármester Zalakaros zöld szívében, vagyis a Karos Korzó melletti területre is nagyon büszke. Gőzerővel készülnek a Virágos Magyarországért versenyre

Fotó: Szakony Attila

Tavaly érkezett a jó hír: Zalakaros elnyerte a Magyar Tájépítészek Szövetsége különdíját a Virágos Magyarországért versenyen. Ezzel lehetőséget kapott arra, hogy kiemelt díjazottjaként indulhat az idei Entente Florale Europe nemzetközi tájépítészeti és virágosítási versenyen. Az Entente Florale Europe szakmai előkészítő bizottsága nemrég Zalakaroson járt. A szakemberekből álló testület a látogatás alkalmával megtekintette a felkészülés pillanatnyi állapotát, a bemutatásra kerülő helyszíneket, valamint az ott végzett előkészítő tevékenységet. A megbeszélés résztvevői tanácskozást is tartottak, amelyen a nemzetközi zsűrizés állomáshelyein elhangzó információk tartalmáról egyeztettek. Az Entente Florale Europe környezetszépítő verseny zalakarosi zsűrizését július 1-jén, hétfőn tartják, a versenyben Magyarországot Zalakaros mellett Debrecen megyei jogú városa képviseli.

Ír, cseh és osztrák szakemberek érkeznek a Virágos Magyarországért verseny kapcsán Zalakarosra

– Az európai verseny magyar védnöke mellett várhatóan ír, cseh és osztrák szakember érkezhet Zalakarosra, akik egy bizonyos szempontrendszer szerint értékelik a települést – mondta Novák Ferenc polgármester. – A zsűrit az ittléte alatt a rövid és hosszú távú tervekre is kíváncsi lesz. Ismertetnünk kell a zöld kezdeményezéseinket, a gazdaság fenntarthatóvá alakításának lépéseit, valamint a fenntartható turizmus stratégiánkat is. Fontos, hogy az egyes helyszíneken jelenjenek meg emberek, csoportok, akik használják a területeket a mindennapokban. Fontos, hogy a Parkerdőnél az erdészet képviselője jelen legyen, aki esetleg szót ejthet a vadkárokról, vagy éppen az invazív növények elleni küzdelemről. 

Nemcsak a virágokra, a környezetszépítésre is kíváncsi lesz a zsűri

Novák Ferenc hozzátette: a zsűrit érdekelheti még, hogy miként érinti a növényeinket a klímaváltozás, milyen növénytani problémák vannak. Beszélhetnek a csapadékvíz újrahasznosításának lehetőségéről, érintve a lakosság véleményét erről a nagyszerű megoldásról. De még arról is szó eshet, hogy miként gyógyítják a fákat, ezenkívül a zöldhulladék kezelésére is kíváncsiak lehetnek.

A városban tisztaság van

– Rendkívül fontosnak tartjuk a gyerekek szemléletformálását, amiért sokat teszünk az óvodában és az általános iskolában egyaránt – folytatta a városvezető. – A virágosítás, a zöldfelületek gondozása mellett igyekszünk felfrissíteni, kicserélni az információs táblákat, ezzel javítva a településképet. Szerencsére e tekintetben jól állunk, a parkjaink szépek, gondozottak, a városban tisztaság van, az egész közösség dicsérete ez, hiszen mindenki odafigyel a lakókörnyezetére. Zalakaros még 1995-ben csatlakozott a Virágos Magyarországért mozgalomhoz, 2002-ben a Városok kategóriában nyert, majd 2003-ban az európai versenyen ezüst minősítést szereztünk. Most viszont szeretnénk végre felérni a dobogó csúcsára.

Az ehhez kapcsolódó legfrissebb cikkünk ITT olvasható.

A témához kapcsolódó további cikkek, az alábbi linkeken elérhetőek:

https://onkormanyzat.zalakaros.hu/viragos-magyarorszag-verseny

https://viragosmagyarorszag.hu/entente-florale-europe

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában