Népi játékok és táncok

2024.03.28. 13:30

Pintyőke fesztivált tartottak Kiskanizsán

A Nagykanizsai Központi Óvoda Pipitér Tagóvodája immár 22. alkalommal rendezte meg a Pintyőke népi gyermekjáték- és gyermektáncfesztivált, melynek a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Ház adott otthont.

Benedek Bálint

A gyermekjáték- és gyermektáncfesztiválon a Pipitér Tagóvoda „A vásárra kéne menni…” című népi játékát a Méhecske és a Cica csoport tagjai adták elő az óvónők társaságában

Fotó: Szakony Attila

A rendezvényen dr. Némethné Kovács Edit, a központi óvoda igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: a fesztiválnak a 21. században különösen fontos üzenete van. A népi játékok ősi tudást adnak, illetve a játék a gyerekek természetes igénye. Ugyanakkor a digitális világ, a körülöttünk lévő társadalom felgyorsult ingerei egy másfajta értéket közvetítenek a jövő generációja felé.

– A Pipitér Tagóvoda sokat tett azért, hogy a Pintyőke-fesztivál őrizze a tradíciókat és átadja azokat a ma gyermekeinek – fogalmazott. – Minőségi előrelépés történt a szervezés és a rendezés terén is. Az óvodák csoportjai pedig sokat gyakoroltak, hogy szép műsorokat adjanak elő. 

Ezután Balogh László polgármester nyitotta meg a fesztivált. Kiemelte: nem az a fontos, hogy mit hagyunk örökül a világnak, hanem az a lényeges, hogy milyen gyerekeket hagyunk a világnak. Jó érzés, hogy ennek a fesztiválnak a megszervezése fontos ügy a városban.

Gábris Jácint, az OKISB elnöke szerint az óvodapedagógusok mellett a szülőknek is köszönettel tartoznak, hiszen a gyerekek fejlődése közös cél. A kanizsai tagóvodák sokat tesznek a hagyományok ápolásáért és a tehetségek gondozásáért.

– Minél többet adunk át a saját kultúránkból a gyermekeinknek, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy akár száz év múlva is a magyar nyelvet beszélik az utódaink – mondta Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő. – Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor ragaszkodnak majd 
a magyar értékekhez.

Az idén 14 csoport 271 óvodása a Dél-Zalára jellemző népi játékokból, dalokból, táncokból adott ízelítőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában