Hétvége

2016.07.22. 15:11

A nagykanizsai Lendvai Kristóf amatőr filmjei olykor misztikus világokba repítik el a közönséget

Hajsza az életért és Halálos gyémánt. A két új filmet a nagykanizsai, 14 éves Lendvai Kristóf, az Imperator Stúdió vezetője jegyzi. A tehetséges, kreatív fiatalra Gárdos Péter rendező is felfigyelt.

Benedek Bálint

– Minden egy erkölcstanórai feladattal kezdődött, ahol a Jónak lenni jó témakört kellett feldolgozni fogalmazásban vagy filmben – avatott be a részletekbe a Batthyány-gimnázium fiatalja. – Örültem a lehetőségnek, mivel rajongok a történelemért: a római birodalom bukásának valós történetét gondoltam tovább.

Kristóf kitalált egy karaktert, Fjolgart, akit a sztori szerint gyermekként elrabolnak a banditák és gonosz emberként szeretnék felnevelni. A figura alapvetően jószívű, bármikor kész segíteni a bajbajutottakon. Egyszer viszont azt kívánják tőle, hogy ártatlanokat bántson, ám ő ellenszegül és megöli a vezérüket.

– A történelem valós alakjáról, Flavius Orestes-ről, a római birodalom egyik legnagyobb hadvezéréről a történetemben kiderül, hogy elnyomja a germánokat. Ezért Fjolgar eldönti, szeretné elpusztítani a római birodalmat – tette hozzá. – Az osztálytársakkal és a barátokkal leforgattuk a mozit. A tényeket megspékeltem még további fikciós elemekkel, így elkészült a második rész, a későbbi folytatás majd pedig fantasy köntöst kap.

A kreatív Lendvai Kristóf saját filmstúdiót talált ki, egyedül vágja a mozikat. Alkotásaival Kossuth-díjas filmrendező elismerését is kivívta már

Lendvai Kristóf rajong a színházak világáért is. Évek óta oszlopos tagja a kanizsai Vabababa Művészeti Iskolának és Gyerekszínháznak, ahol főszerepeket játszik színdarabokban. Autodidakta módon, az internetről sajátította el a filmjeihez készített videók vágási folyamatát. Ekkor alapította meg az egyedi Imperator Stúdiót, mely égisze alatt egyre több amatőr mozi készült.

– Mindig is szerettem volna az apokalipszisről filmet forgatni, lehetőleg rángatózó zombik nélkül – folytatta az ifjú titán. – Eszembe jutott, hogy megjelent egy új vírus, ami könnyen megöli az embereket, van rá gyógyszer, ezt viszont nehéz megszerezni. A Hajsza az életért című történetnek van némi mögöttes tartalma: az empátiás készség fontosságára világít rá.

A kisfilm üzenetét a szakma is megértette: beválogatták és vetítették a legjobb filmek között a szombathelyi Savaria Filmszemlén. Majd a díjátadó utáni fogadáson András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező megdicsérte az alkotót és biztatta további mozik elkészítésére.

Kristóf megfogadta a jótanácsot, legújabb forgatókönyvéből krimit forgattak le egy belvárosi szállodában.

– A világ öt legbefolyásosabb gyémántkereskedője kibérel egy hotelt, de valaki megöli a főnöküket – mesélt tovább a fiatal. – Mivel az emberek nem tudhatnak a titkos találkozóról, magánnyomozót fogadnak, hogy derítse ki, ki a gyilkos. A fordulatos rövidfilm érdekes emberi tulajdonságokra világít rá.

És Kristóf bekerült Gárdos Péter filmrendező sorozatába is, melyben olyan fiatalokat szólaltatnak meg, akik maguk nem zsidó vallásúak, de pozitív élményeik vannak a zsidósággal kapcsolatban.

– Én magam is átéltem egy ilyen esetet – így Kristóf. – A fővárosban kirándultunk az osztállyal, ekkor láttam egy esetet, mely megérintett. Egy kisfiú szeretett volna átmenni a zebrán, de az autósok és a gyalogosok nem törődtek az egyre kétségbeesettebb gyermekkel. Ekkor arra sétált az utcán egy jellegzetes pajeszt, szakállt viselő ortodox zsidó férfi és megállt a kisfiú mellett, kérdezett tőle valamit, majd átkísérte a gyereket úttesten.

A kanizsai fiún kívül húsz fiatallal készült beszélgetések várhatóan szeptemberben kerülnek a képernyőre.

Fotó: Szakony Attila

Képalá: A kreatív Lendvai Kristóf saját filmstúdiót talált ki, egyedül vágja a mozikat. Alkotásaival Kossuth-díjas filmrendező elismerését is kivívta már

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!