Hétvége

2017.06.23. 11:31

Két hét apánál, két hét anyánál - az Apák az Igazságért Egyesület egerszegi apanapja nyomán

Múlt hét végén volt az apák napja, ám az újkeletű ünnep nem minden családban telt felhőtlenül.

Magyar Hajnalka

Sejthető ez abból is, hogy számos érdeklődőt vonzott a régió első apatalálkozója, amit az Apák az Igazságért Egyesület (Ai.) helyi csoportja szervezett meg a közelmúltban Zalaegerszegen, a Keresztury VMK-ban.

A néhány éve megalakult, elsősorban a közösségi médiában szerveződő csoport és egyesület a szülői egyenjogúság ügyét tűzte zászlajára.

- Az apatalálkozó, amire nagy örömünkre édesanyák is eljöttek, az információátadás, a tapasztalatcsere, a segítségnyújtás céljával szerveződött - mondja elöljáróban a program házigazdája, Léber Zsolt. - Mindig hangsúlyozzuk, hogy az anyukákat is szívesen látjuk sorainkban, hiszen a gyermekelhelyezéssel, láthatással kapcsolatos szülői jogok csorbulása őket ugyanúgy érintheti. Valljuk, hogy ezekben a konfliktusokban mindig a gyermek igazsága a legfontosabb, hiszen neki mindkét szülőjére szüksége van. Ez azonban nem valósulhat meg, ha a megromlott kapcsolatban „fegyverként” használják. Ha harag, düh, dac mérgezi a viszonyt, a gyerek lesz az indulatok első számú kárvallottja. A legfurcsább az, hogy ezekben a „csatákban” a szülők gyakran épp a gyerekek érdekeire hivatkozva ejtik a sebeket.

Mint elmondja, a közösségi média nagyon jó lehetőség arra, hogy megtalálják, felkarolják azokat a szülőket, akik eddig úgy érezték, magukra vannak hagyva a gondjaikkal. Annál is inkább, mivel a konfliktusok gyakran nagyon hasonlóak, ezért is tudnak hatékony segítséget nyújtani egymásnak.

- Sokan nincsenek tisztában a jogi lehetőségekkel, nem látják át a rendszert, holott sok minden kijárható és elérhető a jog betartatásával. Emellett azonban ugyanilyen fontos a szülők részéről a másik fél tisztelete, érveinek meghallgatása, elfogadása.

Léber Zsolt, Popovicsné Ferencz Eleonóra és Szaniszló Csaba az egerszegi apatalálkozón Fotó: Katona Tibor

A közösségi médiában működő Apák az Igazságért csoport immár több mint 3 ezer tagot számlál, az egyesület ennél szerényebb létszámú, de folyamatosan bővül. Az egerszegi programon részt vett a szervezet budapesti elnöke, Szaniszló Csaba is. Az Ai. céljai közt jegyzi az apák szerepével összefüggő társadalmi sztereotípiák lebontását, a kapcsolattartást akadályozó szülő elleni fellépés módozatainak megismertetését (új PTK szerint személyiségi jogi sérelmet okoz a kapcsolatkorlátozó viselkedés), valamint a nálunk még viszonylag ritkán alkalmazott váltott gyermekelhelyezés - két hét apánál, két hét anyánál - szorgalmazása.

- Fontos célunk az is, hogy a gyermekvédelmi rendszer a szülői elidegenítést a családon belüli erőszak, ezen belül a gyermekbántalmazás egyik formájaként ismerje el - folytatja törekvéseik bemutatását Szaniszló Csaba. - A szülői elidegenítésről az Ai. egy könyvet is kiadott, ami nálunk érhető el. Egyesületünk további kiemelt célja, hogy válás után a váltott elhelyezés elismert „gyermeknevelési” forma legyen Magyarországon. Ehhez az érintett gyermekek kétszülős igénye teremti meg az alapot. Tevékenységünk egyéni problémákra is kiterjed, példaként említhetem a szülő és a gyermek közötti kapcsolattartást érintő gyámhivatali ügyeket, valamint a szülői minőséget érintő polgári peres eljárásokat, amelyekben az Ai. civil szervezetként képviseletet tud vállalni. A perekben szülők közötti megállapodásokkal igyekszünk eredményt elérni, ami hosszú távon jóval több előnyt nyújt az érintett gyerekeknek, mint egy harcba fulladó peres eljárás.

A rendezvény vendége volt Popovicsné Ferencz Eleonóra nagykanizsai mediátor is.

- Az apákat hallgatva kitűnt, mindannyian sok sérelmet, fájdalmat, keserűséget hurcolnak magukkal - mondja a szakember. - A praxisomban szinte nap mint nap előbukkannak ezek a gondok. Érdekes tapasztalat, hogy az esetek mintegy 70 százalékában a férfi, az apa emeli fel először a telefont, s jelentkezik be krízistanácsadásra...

Mint elmondja, minden hozzá forduló párt arra ösztönöz, hogy a válás után is közösen gyakorolják a szülői felügyeleti jogot, ez a forma sokkal inkább lehetővé teszi, hogy mindketten teljes értékű szülőként lehessenek jelen a gyerek mindennapjaiban, a sorsával kapcsolatos döntésekben. Ma, amikor a külföldi munkavállalás, kiköltözés igen gyakori jelenség, különösen megnőtt ennek a jelentősége. S ne feledjük, hogy a gyereknek joga van mindkét szülőjéhez.

- Amúgy a jog lehetővé teszi, hogy a szülők (a felügyeleti jog formájától függetlenül) egymás között megállapodjanak a gyerek körüli ügyekről. Kettejükre van bízva a részletek kimunkálása, egyetlen feltétel létezik, hogy minden a gyerek érdekét szolgálja. Ha ez fennáll, sem a bíróság, sem a gyámhivatal nem emel kifogást - világít meg egy utat Popovicsné Ferencz Eleonóra. - Az ilyen megállapodások megszületését szolgálhatja a mediáció (közvetítés). Lényege, hogy ha két fél egy konfliktus során nem tud egyezségre jutni, akkor egy harmadik, kívülálló személy közvetít, s rávezeti a feleket a megegyezésre. A mediáció végén egyik fél sem kelhet fel avval a rossz érzéssel, hogy a másik többet kapott. Ezt a kényes egyensúlyt úgy lehet kialakítani, hogy mindenki enged, de nyer is. A veszekedés, a sérelmek sokadszori felemlegetése sem tartozik ide, a kivezető utat kell keresni. Aki ezt belátja, annak tudunk segíteni. Sok esetben a párok itt, a higgadt beszélgetés során jönnek rá, mi volt az alapvető gond, amit korábban nem sikerült még megfogalmazni sem.

Tudakoljuk, milyen tapasztalatokat szerzett a nálunk még ritkán alkalmazott váltott gyermekelhelyezésről.

- Pro és kontra lehet érveket sorolni - reagál Popovicsné Ferencz Eleonóra. - Nyilván ennek a formának is megvannak a korlátai, feltétel például, hogy a szülők ugyanazon a településen, vagy legalább a közelben éljenek. De ha valaki amiatt aggódna, hogy a gyereknek nem tesz jót az ide-oda költözés, mert állandóságot és biztonságot igényel, el kell mondjam, ha mindkét otthonában szeretetteljes légkörben élhet, kitűnően tud alkalmazkodni a környezetváltozáshoz. Az állandóságot és a biztonságot ugyanis legfőképpen a szülők harmonikus együttműködése biztosítja számára, s nem az, hogy éppen hol lakik.

A szülők egy része azonban képtelen a higgadt együttműködésre. Nem látják be, hogy avval tesznek legtöbbet a közös gyermek egészséges személyiségfejlődéséért, ha nem szidják, nem járatják le a gyerek előtt a másikat, nem fenyegetőznek, nem tesznek lekicsinylő megjegyzéseket, nem alázzák és gyalázzák a szülőtársunkat.

- Az indulatok egyik fő eredője az, hogy a párok a megromlott kapcsolat megszakadása után sem tudják elengedni a másikat - reflektál a mediátor. - Nem tudják elgyászolni a történteket, s a feldolgozatlan kapcsolati trauma, deficit valami módon „rákerül” a gyerekre. Elkezdődnek a játszmák, amelyek mindenkit kikészítenek. A gyereket is. Úgy gondolom, hogy némely esetben ez már kimeríti a kiskorú veszélyeztetése kategóriát is. Ezért becsülöm azokat a szülőket, akik a tornyosuló konfliktusok békés, higgadt megoldását keresik, a gyermek valódi érdekét szem előtt tartva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!