Hétvége

2012.12.23. 15:54

Néhány percnek lennie kell

A fentebb papírra vetett néhány sor csupán rövid idézet Horváth István Sándor zalalövői plébános Szívem első gondolata – 2013 című könyvéből, a december 25-re, karácsonyra szóló evangéliumhoz tartozó gondolatsorból.

Péter Gyöngyi

A kötet – mely a hit évének kezdetén, vagyis október 11-én látott napvilágot – a liturgikus év elejétől, 2012 adventjétől 2013 november végéig tartalmazza az elmélkedéseket. A kiadvány címét a katolikus hívők egy szép, a Szívem első gondolata, hozzád száll fel, Istenem!” kezdetű imájából kölcsönözte a szerző.

– Ezt gyermekkorunkban megtanuljuk, de jó, ha az ember felnőttként is mindennap elimádkozza – fűzte hozzá Horváth István Sándor, majd már a kiadvány tartalma kapcsán folytatta: – A könyvben található magyarázatok szorosan kapcsolódnak az egyház liturgiájához, vagyis ahhoz az evangéliumhoz, melyet adott napon a világ minden templomában felolvasnak a szentmisén. A szándékom az volt, hogy, aki reggel, ébredés után kezébe veszi a kötetet, valóban Isten felé forduló imádsággal, elmélkedéssel kezdje a napját, szíve első gondolata tényleg Isten felé szálljon, mert ez megadja a nap hangulatát. Figyeljünk Jézus Krisztus tanítására, az evangélium üzenetére! Ne kapcsoljuk be azonnal a rádiót, ne lapozzuk fel rögtön az újságot, ne nézzük mindjárt az internetet! Első gondolatunk valóban Isten legyen, így aztán biztos, hogy a tőle kapott békességgel fordulunk majd a család, a munka felé, nyugodtan figyelhetünk a mindennapi gondokra. Nem mindegy, mit tesz az ember az első pillanatban, hiszen az hatással lesz a nap egészére. Ha megpróbáljuk magunkba szívni Isten szeretetét, és azt továbbadjuk az embereknek, magunk is azt kapjuk majd vissza tőlük.

„A csend olyan, mint a bevetetlen szántóföld. Még nincs benne mag, de már készen áll, hogy mélyébe rejtse a magot, hogy aztán bőséges termést hozzon. Ha lelkünk tele van zajjal, nem vagyunk képesek meghallani Isten szavát...”, áll a könyv hátsó borítóján. Készül a folytatás is, tudtam meg az atyától, már nekilátott, írja a 2013 adventjétől 2014 adventjéig szóló kiadványt.

 

 

 

Horváth István Sándor ebben az évben két kötettel örvendeztette meg a híveket: a Szívem első gondolata – 2013 című könyv mellett egy gyerekeknek(és felnőtteknek is) szóló gyűjteménnyel (Fotó: Pezzetta Umberto)

Az atya több mint nyolc esztendeje az interneten hirdeti az evanélium tanítását, eddig mintegy 45 millió e-mailt küldött ki, havonta körülbelül 1 millió üzenetet. Ez nagy szám, egyedülálló evangelizációs kezdeményezés Magyarországon, sőt a világon is.

– Az internet viszont nem mindenki számára érhető el, másrészt egy villódzó monitor előtt hosszabb szöveget olvasni, abban elmélyedni, azt végigimádkozni nem egyszerű. Ezért nyúltam vissza a hagyományos, nyomtatott formához – árulta el. – Mindennap egy oldalt elolvasni: csak néhány perc. Mindenkinek kell, hogy legyen néhány perce Istenre... Horváth István Sándor a gyerekekre is gondolt, A hit ajándéka címmel nekik szintén átnyújtott egy könyvet, melyet a szülők, a felnőttek ugyancsak örömmel forgathatnak. Nem ez az első fiataloknak szóló munkája, minden évben szól hozzájuk ilyen módon is.

– Azért készülnek, hogy a gyerekeknek, a maguk szintjén, megmutathassuk a mi hitünk igazságait – indokolt az atya. – A gyerekek nagyon szeretik a meséket, tátott szájjal, tágra nyílt szemekkel hallgatják azokat. Olyan könyvet szerettem volna, melyekből tanulhatnak. Érzékenyek, fogékonyak a hitre, a vallásra, magára Istenre, be kell mutatni nekik, mennyire gazdag a hitük. Ha felnőttek olvassák e történeteket, rájönnek, milyen sokat tanulhatnak a gyermekektől. Úgy tapasztalom, az ő hitük mintha őszintébb lenne, mint a felnőtteké, valószínűleg azért, mert nyitottabbak Istenre, a világ dolgaira. Jézus sem véletlenül mondta, ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mehettek be a mennyek országába! Egy felnőttnek is kötelessége megőrizni magában a gyermeki lelkületet, ápolni az ártatlanságot, Istenre hagyatkozást, engedelmességét, a rácsodálkozást, a tiszteletet... Oly´ sok csodálatos gyermeki tulajdonság van, amit a felnőtté válás során sajnos sokan elfelejtenek. Jó lenne ezekre odafigyelni és feléleszteni magunkban.

A mesék két forrásból táplálkoznak. Részben az atya gyermekkori élményei növekedtek történetekké, részben pedig, mivel papi léte során gyermekekkel is foglalkozik, tanítja őket, a köztük, velük megélt események jelentették a kiindulási pontot. Vagyis valamennyinek igaz eset az alapja. A kötetet Magyar Krisztina rajzai ékesítik, az Ürömben élő négy gyermekes anyuka az atya havonta megjelenő újságjának is illusztrátora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!