Hírek

2016.05.25. 15:47

A Bocuse d’Or ifjú pincérei

Zalaegerszeg-Budapest - Európa legjobb séfjeinek a kezét figyelték, a világ legfelkészültebb ételbírálóinak szolgálták fel az előbbiek versenyételeit. A megyeszékhelyi Báthory István Szakképző Iskola növendékei a Bocuse d’Or európai döntőjén finomíthatták szakmai ismereteiket.

Arany Horváth Zsuzsa

A főzés művészetének egyre kifinomultabb változatai hazánkban is jelen vannak, elég csak arra gondolni, hogy Jamie Oliver a napokban nyitott olasz éttermet a budai várban. A színvonalas gasztronómia magas grádicsaira a felszolgálás is fellép. Erről szerezhettek képet a zalai, pincérnek készülő diákok, akik, mint mesélik, nemcsak idehaza, hanem egyre inkább szerte a világban boldogulnak. Közülük néhányan nem mindennapi lökést kaptak a minap, amikor részt vettek a Franciaországból indult Bocuse d’Or nemzetközi séfverseny európai döntőjén.

Csiszár Zsoltné Erika tanár, Vass Valentina, Végh Nikoletta és Járfás Andrea szakoktató a híres kötényben már itthon az iskolában  Fotó: Katona Tibor és Báthory iskola

- Nemcsak a HungExpo területén rendezett versenyen lehettünk ott a diákjainkkal, hanem az azt követő gálavacsorán is, amit a budai várban rendeztek meg 900-1000 fő részére - mondta Csiszár Zsoltné, a Báthory-iskola tanára.

A tanulók korábban kipróbálhatták magukat a magyarországi fordulóban, s most is együtt örülhettek a hazai győztessel, Széll Tamással. De az eredményhirdetésig még sok izgalom várt rájuk is.

Végh Niki az orosz zsűritaghoz érkezik

- Előkészítő tanfolyamra jártak Pestre a gyerekeink, hogy minden feladatot begyakoroljanak - folytatta Csiszárné Erika.

- A gálavacsorán 16 fővel vettünk részt, mi az italos csoportba kerültünk. Pezsgővel és ásványvízzel kínáltuk a fél nyolc körül érkező vendégeket, akik közt jelen volt Áder János köztársasági elnök, Habsburg György, sztárszakácsok, a magyar gasztronómiai elitje - mesélte Járfás Andrea szakoktató, akinek e helyt módja nyílt eszmét cserélni más vendéglátóipari szakiskolai kollégáival.

Mint kiderült, nem volt egyszerű a Savoya terasz macskakövein, majd az Oroszlános udvarban fekete, középmagas sarkú, szigorúan minta nélküli cipőben, kifogástalan mosollyal, makulátlan öltözékben láthatatlanul járni-kelni rakott tálcákkal.

Fotózás Kovács Lázárral

- Szigorú protokoll szerint ellenőriztek bennünket, pedig legalább 200-an voltunk - mondta Vass Valentina, aki Zalatárnokról jár Egerszegre tanulni, s a végzés után tervei szerint hamarosan az olaszországi Grado tengerparti éttermében kínálja a vendégeket. (Németül, angolul beszél, most tanulja az olaszt.)

Andrea és Valentina megkóstolhatta a felszolgált étkeket, a lecsós libamájas előételeket, a panna cottás desszertet. Valentina pályázati tanulmányutakon Olaszországban és Svájcban is bizonyíthatott már. A tanárok a Gasztronómiai Szövetség pályázatait árgus szemmel figyelik, hogy minél több tanulójukat juttathassák lehetőséghez.

- Mindenütt lehet új fogásokat ellesni, így volt most is, itt nem kellett sietni, de fontos volt a kifinomult mozdulatsor és a kinézetünk.

Az összefogott frizurát, szolid sminkelést, decensre festett körmöt előre kikísérletezték. Egyenruhájuk van, nagyon örültek, hogy a fekete kötényt megkapták örök ajándékba.

Az élményekben visszafelé haladva értünk el a versenyen a 12 fős bíráló grémiumból az orosz zsűritagot, Szergej Eroshenkót kiszolgáló Végh Nikolettához, aki ott lehetett a magyarországi fordulón is.

- Pazar volt minden, fantasztikusan precízek a séfek, bár láttuk rajtuk a nagy a feszültséget. Ha 10 másodperccel tovább volt a sütőben valami, kissé pánikoltak - áradt az élmény Nikiből.

Niki látta, minden séf igyekezett a saját nemzete sajátosságait belecsempészni az elkészítendő kötelezőbe. Most is a gímszarvas borjúhús és a kecsege volt az alapvető hozzávaló, de a főzés reggelén kaptak még két titkos összetevőt, a zöldborsót és a spárgát, amit bele kellett építeni az ételbe, az előre begyakorolthoz képest muszáj volt rögtönözni. Ezúttal nem volt mód kóstolni, hiszen percre kiszámított volt Nikiék beosztása.

- Eszméletlen, mennyi ember jött, hogy lássa, miképp főznek a legnagyobbak. Akik egy teljes évig gyakoroltak rá, itt pedig 5 és fél óra alatt készültek el az ételek. Mindannyian sírtunk a magyar himnusz alatt.

Végh Niki Hévízre készül dolgozni, de a Bocuse d’Or alkalmat teremtett budapesti kapcsolatok kiépítésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!