Hírek

2017.04.25. 11:31

A kóbor állatok miatt emelték a bírságok összegét Zalakaroson

Zalakaros - Egyre több lakossági panasz érkezett az elmúlt időszakban a közterületeken gazda nélkül kóborló kutyákkal kapcsolatban. Ezért a képviselő-testület nemrég szigorította az állattartásról szóló rendeletet.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Novák Ferenc, a fürdőváros polgármestere elmondta: sajnos, számos gazdi nem figyel rá, vagy nem veszi észre, hogy kutyáik a telekről kiszöknek az utcára. Ez elsősorban a gyerekekben, illetve az idősekben kelt rémületet (s akár még veszélyt is jelenthet), ezért megszaporodott a lakossági bejelentések száma. Emiatt került sor a rendeletmódosításra.

A szabályok szerint bekerítetlen ingatlanon tilos ebet tartani, s bekerítetten is csak úgy lehet, ha az állat sem a szomszéd ingatlanra, sem a közterületre nem tud onnét kijutni. Azt is leszögezi a rendelet: kutya közterületen csak pórázon sétáltatható, ám játszótérre még azzal sem vihető be.

Támadó, kiszámíthatatlan természetű ebeket pedig közterületen szájkosárral kell ellátni, az eb által okozott esetleges sérülésekért az állattartó felel. Ha az elcsatangolt állatot a gyepmester altatással fogja be, 5000 forintot, ha altatás nélkül, akkor 2500 forintot kell fizetnie az állat gazdájának. A befogott állat tartása napi 250 forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!