Hírek

2012.11.07. 17:24

A Magyar Tudomány Napjáról emlékeztek meg két zalai városban is

Nagykanizsa, Keszthely - Nagykanizsán otthonra lelt a tudomány - szögezte le Dénes Sándor alpolgármester szerdai köszöntőjében, amit a Magyar Tudomány Napja alkalmából megrendezett szakmai fórumon mondott el. Ünnepséget tartottak szerdán Keszthelyen is.

Munkatársainktól

Mint Dénes Sándor kiemelte: a Pannon Egyetem nagykanizsai kampusza versenyképes és a település jövője szempontjából fontos szakokat kínál, valamint a Kanizsa TISZK is rugalmas képzési struktúrát alakított ki. Éppen utóbbi, illetve a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) szervezte a szakmai fórumot, melynek témája hazánk tudománya, innovációja és versenyképessége volt.

Merksz Andor, a TISZK igazgatója rámutatott: az immár 4. alkalommal lebonyolított szimpózium fontos missziója, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a magyar tudományra. A nap folyamán szó esett például a fogságba ejtő érzelmekről, a tudomány, a technika és a művészetek kapcsolatáról, sőt, az első magyar műholdról is.

Dr. Bertalan Péter, a Kaposvári Egyetem docense azt fejtegette: Magyarország elveszíti a XXI. század nagy csatáját, ha csak globalizmusban, vagy lokalizmusban tud gondolkodni, mert a kettő "kevercsére", a "glokalizmusra" van szükség.

- Nem lehet úgy élni, hogy nem figyelünk arra, mi zajlik a világban, másképp bedarál minket a globális függési rendszer - fogalmazott.

A galériáért kattintson a képre!

Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán dr. Tóth Zoltán egyetemi docens, általános dékán-helyettes köszöntötte szerda délután a Tudomány-napi ünnepség résztvevőit. Annak történelmi előzményeit idézve elmondta: intézményükben 1997 óta tartják a megemlékezést, ami a Karnak kedves kötelessége. Ilyenkor adják át az Év fiatal kutatója díjat. Idén a kiírásra hatan jelentkeztek, a munkákat a Kari Tudományos Bizottság értékelte. A döntés szerint Petrovicsné Mátyás Kinga Klára doktorjelölt érdemelte ki a rangos elismerést.

A program keretében ezután a tavalyi díjazott, dr. Bene Szabolcs adjunktus, majd dr. Kocsis László és dr. Győri Zoltán egyetemi tanár tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!