Hírek

2016.09.28. 12:25

A polgárőrök megtalálták az illegális lerakót, de kinek kell összeszedni?

Pacsa - A pacsai polgárőrök szeptember első vasárnapján a zalaigricei bekötőút mellett illegális szemétlerakót fedeztek fel. Egy pillanatig sem tétlenkedtek, riadóztatták az illetékeseket. A hulladékhalom persze még mindig az erdőszélen bűzlik.

Fincza Zsuzsa

Megjegyzem, a „nyugati" országokban már olyan zöld-kommandók működnek, amelyek, ha megneszelik, hogy erdőszélen, patakparton vagy a természetben bárhol gyanús szeméthalmok rejtőzködnek, haladéktalanul kirontanak és szakszerűen eltávolítják onnan, nem várják meg, míg a vadak széttúrják, a szél szétfújja vagy az eső belemossa a talajba a kupacot, s csak utána kezdenek kutakodni a tettes után. Ha pedig megtalálják, úgy megbüntetik, hogy az illetőnek örökre elmegy a kedve a környezetszennyezéstől.

- Vasárnap a szabadidőmben gombászni indultam, amikor a dombtetőn, a szépen gondozott, kaszált rét és az erdő találkozásánál lerakott szeméthalmokra bukkantam - meséli Kalamár Jenő. - Mindhárom kupac tele van mindenféle háztartási és soha le nem bomló hulladékkal, autógumival, gyanús tartalmú flakonokkal és használt, ürülékkel teli gyerekpelenkákkal. Néhányban már kutakodtak a vadak...

A környezetért felelősséget érző polgárőr azonnal visszafordult és felkereste a Pacsai Polgárőr Egyesület elnökét, hogy együtt jelentsék az esetet az illetékesnek.

- Először az önkormányzat vezetőinél próbálkoztunk, vasárnap lévén nem ment könnyen, de pár óra alatt kiderült, mivel külterületen van az illegális hulladéklerakó, nem ők az illetékesek - meséli Bóbics Zoltán, a pacsai civil szervezet elnöke. - Bejelentést tettünk a helyi rendőrőrsön, s a járőrökkel kimentünk a helyszínre. Az egyenruhások felmérték a helyzetet, s mivel komolynak ítélték, értesítették a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságot. Kiérkezésükig kérésükre két polgárőrünk őrizte a helyszínt. A kiérkező zalaegerszegi egyenruhások aztán közölték, hogy a talált hulladék nem tartozik a veszélyes kategóriába, így illegális lerakása csak szabálysértés, ami államigazgatási hatáskör...

A pacsai polgárőrök azonban a szemétkupacokban lapuló időzített pelenkabombák miatt aggódni kezdtek, ugyanis még élénken élt az emlékezetükben a nyári riói olimpián botrányt okozó, emberi ürülékből származó fertőző szuperbaktériumok réme, s az, hogy két évvel ezelőtt emberi ürülékből származó calicivírus okozott a Magyar Úszás Napján tömeges megbetegedéseket.

Még azon a héten kérdésünkre Sznopek Veronika, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője közölte, hogy a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt ismeretlen személy ellen nyomozást folytatnak.

Két pacsai polgárőrrel, Kalamár Jenővel és Simon Ferenccel a helyszínen járva találtunk számlát pontos névvel, lakcímmel, adószámmal, jármű üzembentartási engedélyt átruházó dokumentumot szintén pontos adatokkal, rendszámmal. Az időzített pelenkabombák számából kiindulva vagy a fél falu egyhavi vagy egy család féléves termését borították egyszerre az erdőszélre, kérdés, hogy addig hol tárolták a bűzlő gyűjteményt. A kimustrált játékokból ítélve nagyobb gyerek is akad a famíliában, sőt, a csajos cuccokból látszik, hogy kislány is van közöttük. A felnőttekkel viszont, a kiszórt ruhák méreteiből kiindulva, nem szívesen akasztanék tengelyt...

A szombathelyi székhelyű Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (NYUDUKTVF) zalaegerszegi irodájában többszöri próbálkozást követően a minap felvették a telefont. Az ügyintéző nem tudott az esetről, de nem is nyilatkozhatott az ügyben, így megadta a szombathelyi központ címét, s azt ajánlotta, hogy a hulladékgazdálkodási osztályon pontos koordináták megadásával írásban jelentsük az esetet, s ők majd, akár a rendőrséggel párhuzamosan, vizsgálatot indítanak.

Egy órán belül kiderült, erre nincs szükség, mert közben a pacsai polgárőrök megkapták a rendőrség értesítését, hogy a hulladékgazdálkodás megsértésének csak a szabálysértése látszik fennforogni, ezért az iratokat elküldték a NYUDUKTVF zalaegerszegi címére.

- Attól félünk, hogy miként az illegális szemétlerakóknál szokás, vérszemet kapnak a szemetelők, sőt, esetleg mások is ide hordják a kidobott cuccaikat - osztja meg aggodalmát a pacsai polgárőrök vezetője. - Az állampolgárok felé is rossz üzenete van a hatósági teketóriázásnak, lehet, hogy legközelebb már nem sietnek majd annyira a bejelentéssel...

Azt nem várhatjuk el a polgárőröktől, hogy össze is szedjék a bűzlő, ürüléktől, kosztól ragacsos szemétdombot, civil szervezet lévén pénzük sincs, hogy konténereket és szakembereket rendeljenek az elszállításához. Egyelőre maradnak hát a rejtélyes tartalmú flakonok, a soha el bomló műanyagok és az időzített pelenkabombák az erdőszélen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!