A ''sáskák'' is tiltakoznak a nagykanizsai fiatalkorúak javító-nevelő intézete ellen

2012. július 06., 19:57 szerző: Sámel József
Nagykanizsa - Parázs hangulatú lakossági fórumra került sor pénteken a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban, ahol a Kanizsára tervezett fiatalkorúak javító-nevelő intézetéről esett szó. Kiderült: a "sáskák" sem szeretnék a közelben tudni az intézetet.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

A lakossági fórumot Gábris Jácint, a Jobbik önkormányzati képviselője azután hívta össze, hogy a közelmúltban egy soron kívüli közgyűlésen a kiskanizsai városrészhez közeli Kemping úti területet is lehetséges helyszínként jelölte meg az önkormányzat a javító-nevelő intézet kialakításához. Ezután a kiskanizsai településrészi önkormányzat is támogató döntést hozott.

Fotó: Szakony Attila Fotó: Szakony Attila

Elsőként Gábris Jácint képviselő az általa készített anyagot ismertette, mely - mint mondta - tényeken és tudományos értekezéseken alapult. Mint elmondta: az országban több helyen, Budapesten, Aszódon és Debrecenben működik hasonló intézet, ám ezek kihasználtsága elég változó, van, ahol a 20 százalékot sem éri el. A városatya szerint az intézetből kikerült fiatalok zöméről, arról, hogy hol laknak, dolgoznak-e, szinte semmilyen információval nem rendelkezik az állam. A képviselő jelezte: aki hajlandó elolvasni a intézetekről készült tanulmányokat, az nem azon gondolkodik majd, hogy érdemes-e Nagykanizsára telepíteni egy ilyen létesítményt, hanem azon, hogy alapjaiban rossz a rendszer, az ilyen intézetek hatékonysága ugyanis nagyon alacsony.

Fotó: Szakony Attila Fotó: Szakony Attila

Ezt követően Dénes Sándor alpolgármester mondta el a debreceni intézetben szerzett saját tapasztalatait. Mint mondta: a civis városban is lakóövezetben, egy középiskolával szemben található a javítóintézet, s eddig csupán egyetlen szökés történt közel 15 év alatt. Ezt a később érkező Cseresnyés Péter polgármester is megerősítette.

A felszólaló kiskanizsaiak zöme mindezek ellenére teljesen elutasította a városrészhez közeli helyszínt. Mint azt megfogalmazták: szomorú, hogy a város vezetése 2,5 milliárd forintért és 120 munkahelyért eldobja a kanizsaiak nyugalmát.

Fotó: Szakony Attila

Sámel József

2012. július 06., 19:57 szerző: Sámel József

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...