Hírek

2017.01.13. 18:40

A szociális hálóba minden érintett beleszövi a maga szálát

Hahót - A kisebb településeken ritkán fordul elő, hogy egy falubeli az utcán tengeti az életét, és azt sem hagyják, hogy valaki esetleg fűtetlen lakásában fagyjon halálra. Hahóton pedig főleg nem!

Fincza Zsuzsa

Az egymásra mutogatás és a feladat ide-oda passzolgatása helyett úgy tartják: biztonságosabb a szociális háló, ha abba minden érintett (állam, önkormányzat, egyház, civilek) beleszövi a maga szálát. Hahóton közel húsz nehéz körülmények között élő lakost tartanak nyilván, akik rendszeres támogatásra, gondozásra, szociális étkeztetésre, tűzifára szorulnak.

- Mi is pályáztunk szociális tűzifára, és úgy tűnik, jövőre még egy-két igénylővel többre kell számítanunk - tájékoztat Szabó Zsolt polgármester, majd a falu polgárőr egyesületének elnökeként hozzáteszi: - Ahol a hivatal lehetőségei véget érnek, ott beszáll a munkába a civil szervezet. A mostanihoz hasonló krízishelyzetekre gondolva a polgárőrséggel is gyűjtöttünk tartalék tűzifát.

Aminek most nagy hasznát veszik. A házi gondozónők ugyanis jelezik, hogy egyik ápoltjuknak fogytán a tüzelője. A polgármesteri hivatal udvarán lévő, fásfészerré avanzsált tárolók elé máris odagördül a hivatal kisteherautója, hogy Vörös Zsolt és Fülöp Zoltán polgárőrök a platóra pakolhassák az utánpótlást. A gyorsaság titka: Hahóton az önkormányzat nemcsak támogatja a polgárőrség munkáját, hanem részt is vesz benne, Vörös Zsolt tagja a képviselőtestületnek és ő a település gondnoka, Fülöp Zoltán pedig a karbantartója. Így munkaidőben hivatalból, utána pedig polgárőrként állnak a lakosság szolgálatában.

A hat kilométer hosszú, Kisfaludyként kezdődő, Deák Ferencként folytatódó majd Zrínyiként végződő főutcának majdnem a végén lévő öregecske épület valamikor szebb időket látott, tornácos lakásának bejáratánál nem sokáig kell zörgetnünk. Ajtót ugyan nem nyit senki, de hangosan beinvitálnak minket. Bogdán Mária már várta a polgárőröket. Az ágy szélén üldögél, műlábait ráigazította csonka végtagjaira, de még nem tudta felcsatolni.

Balról: Szabó Zsolt, Vörös Zsolt és Fülöp Zoltán nagy örömet szerzett Bogdán Máriának a tartós élelmiszerekből összeállított csomaggal Fotó: a szerző

- Nem hagyom el magam - nyugtat meg bennünket az idős asszony -, a járókerettel el tudok menni, ahova nagyon kell, megoldok mindent, a tűzre is tudok tenni. Már persze ha van mit...

Most egy darabig megint lesz. A polgárőrök kosárszám hordják be: van közötte széldeszka, hasított és vastagabb ágfa, éppen abba a kis dobkályhába való, amely a szegényes, ám rendes, tiszta kis szobában ontja a meleget. Fülöp Zoltán rak is a tűzre, mert a nagy jövés-menésben kicsit kihűlt a szoba.

- Nem baj, legalább kiszellőzik - mondja Mária, és boldogan veszi át Szabó Zsolttól a tartós élelmiszerekből összeállított csomagot. - Nagyon jól jön minden segítség, 37 ezer forintot kapok havonta, de nem bánnám, ha egy fillérem se lenne, csak menni tudnék. Akkor dolgoznék. Egyedül élek, cukorbeteg vagyok, magas a vérnyomásom, állandóan gyógyszert szedek. 2013-ban vették el a bal lábamat, egy év múlva amputálták a jobbat. Míg menni tudtam, dolgoztam, fiatalabbként az erdészeten, később önkormányzati közmunkán.

A Hahóthoz tartozó Fakospusztán lakó László Istvánnénak csak élelmiszercsomagot viszünk, mert ugyan ő is egyedül él, távolban lakó gyermekei segítik és bár a 80. évét tapossa, azért megtermeli magának, ami a konyhára kell. Tűzifája is van, viszont a havas, fagyott, csúszós udvaron át nem tudja a fészerből behordani. A polgárőrök legalább egy hétre való vágott fát felraknak a tornácra, ahonnét már Annus néni is be tudja vinni a konyhába. Ott olyan meleg van a békebeli sparhelttől, hogy inkább kikívánkozunk a verandára, ahol teljes virágpompában telelnek a muskátlik és terem a citrom.

- Úgyis látjuk, ha fogytán lesz a fa - jegyzi meg Vörös Zsolt, aki mint tanyagondnok, minden csütörtök délután a kisbusszal beviszi a faluba vásárolni a fakospusztai időseket vagy más okból az arra rászorulókat. S legalább ilyen gyakran polgárőrként az éjszakai szolgálat során az álmukat is őrzi.

- Jó érzés tudni, hogy figyelnek ránk - így Annus néni. - A minap például megkérdezték, mit csinálok éjszakánként, mert a polgárőrök látják, hogy még éjfélben is ég nálam a villany. Hát, nagyon rosszul alszom, s van, hogy a lábam is fáj. Alig várom, hogy kitavaszodjon és mehessek a kertbe dolgozni, ott majd kapára cserélem a botot. Kell a rásegítés, a zöldség, a gyümölcs, mert bár egész életemben keményen dolgoztam, csak 74 ezer forint a nyugdíjam, ebből tízezer elmegy a gyógyszerre, s mire mindent kifizetek, alig marad valami.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!