Hírek

2014.10.30. 16:45

A zalabaksai izraelita temető felújítását a község vállalta

Zalabaksa - A zalai izraelita temetők közül a zalabaksai a tizenötödik, amelyet sikerült felújítani. Az ünnepélyes avatást csütörtök délelőtt tartották.

Gyuricza Ferenc

Ezen a zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke, Siklósi Vilmos kiemelte: két szempontból is különleges temető a zalabaksai. Sokkal jobb állapotban volt, mint általában a többi, ami azt jelezte, a község eddig is figyelmet fordított rá. A másik specialitás: nem a megyei önkormányzat és a MAZSIHISZ évek óta futó közös programja keretében újították fel, hanem a települési önkormányzat pályázott a helyreállítására. Ezektől függetlenül fogalmazott az elnök , a zalabaksai temető is ugyanolyan fontos a közösség számára.

Pácsonyi Imre, a Zala megyei közgyűlés alelnöke a temető fáira utalva többek közt arról beszélt, ahogy azok nem létezhetnek gyökereik és ágaik nélkül, úgy egy társadalom sem nélkülözheti a kisebb közösségeit, vagyis a magyarországi zsidóság is szerves része az országnak. Horváth Ottó, a falu polgármestere pedig arra tett ígéretet, hogy a temető felújítása folytatódik.

Zalabaksán a XVIII. század végétől éltek zsidók, legtöbben 1890-ben, akkor a lakosság 5,8 százalékát tették ki. 1941-ben már csak tíz izraelita lakost vettek nyilvántartásba (ez a népesség 0,8 százaléka volt), az 1944. április 9-én készült kimutatásban pedig három család, hat fő szerepelt. A zalabaksai körjegyzőség területén élő zsidó lakosokat 1944. május 16-án szekérrel a zalaegerszegi gettóba, onnan júliusban Auschwitzba vitték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!