Hírek

2016.04.29. 12:48

Anyu, menj el a szűrésre! - anyák napi kampány a mammográfia mellett

Zalaegerszeg - Anyák napja alkalmából a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a mammográfiás szűrés mellett kampányol.

Magyar Hajnalka

Egy közkedvelt rocksztár azt kérte édesanyjától karácsonyra, hogy menjen el szűrővizsgálatra. Lehet, hogy az életét mentette meg, hiszen korai melldaganatot diagnosztizáltak nála. A háziorvosok ugyan ritkán vetekedhetnek a popsztárok népszerűségével, de azért az ő szavuk is sokat nyom a latba.

- Nem győzzük elégszer elmondani, mennyire fontos, hogy a nők éljenek a mammográfia lehetőségével, hiszen egyre fiatalabb korban találkozunk az emlőrákkal - mondja dr. Lákovics Anna háziorvos, akinek körzete épp e hetekben hivatalos a szűrővizsgálatra. - Csak az én praxisomban több mint  40 melldaganatos páciens akad, s egyáltalán nem csak a szűrés által érintett 45-65 éves korosztályból. Huszonéveseknél és várandósság alatt is kialakulhat a baj. Az önvizsgálatot, ami a megelőzés első  pillére a fiatal korosztálynak is igyekszünk megtanítani, hiszen evvel az egyszerű módszerrel számos elváltozás felfedezhető, s így jó eséllyel gyógyítható. Sok olyan betegünk van, aki a korai diagnózisnak köszönheti, hogy maradéktalanul kilábalt a kórból.

Kezedben a sorsod - dr. Lákovics Anna az önvizsgálat plakátját mutatja, mögötte asszisztensnője, Lelkesné Mánfai Lívia Fotó: Pezzetta Umberto

Az önvizsgálatról fontos tudni, hogy a menstruáció utáni napokban érdemes végezni, jól megvilágított helyen, állva és fekve egyaránt. Négy összezárt ujjal tapintsuk át a kebleket, valamint a hónaljárkot, hogy nem bújik-e meg valahol csomó. Emellett figyelni kell arra is, nincs-e a bőrön behúzódás, narancshéj szerű tünet, pír, asszimmetria a bimbó körül, vagy váladékozás. Ha valaki ilyet észlel, a háziorvos azonnal ultrahangra és mammográfiára utalja.

- Az egerszegi mammográfiás centrumban a legkorszerűbb digitális technika áll rendelkezésre, ami az egészen apró elváltozásokat is kimutatja. Rendkívül felkészült szakemberek végzik a vizsgálatokat, amelyek egyáltalán nem fájdalmasak, egy pillanatnyi feszítő érzés az egész. Tartozunk annyival önmagunknak és a családunknak, hogy nem szalasztjuk el ezt a kivételes lehetőséget.

A háziorvosok állnak a legbizalmasabb kapcsolatban betegeikkel, fontos tehát, hogy folyamatosan részvételre biztassák őket. Legtöbben ugyanis puszta feledékenységből, vagy időszűke miatt maradnak el a szűrésről. Jó volna, ha a munkáltatók is mind nagyobb számban segítsék munkaidőkedvezménnyel a megjelenést. Ami jelenleg rendkívül alacsony: 40 százalék körüli.

Évente 2 ezer leány, feleség, anya, testvér, nagymama hal meg az országban melldaganat miatt, holott korai diagnózissal sokuk élete megmenthető volna. Gondoljunk erre, s nem csak anyák napján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!