Hírek

2017.05.23. 17:16

Átfogó tóvédelmi program indult

Elindult a Hévízi-tó és a környező területek átfogó természetvédelmi programja. A projekt közel 662 millió forintból valósul meg 2020 végéig.

Varga Lívia

- A védett és fokozottan védett növény- és állatfajok megóvása akkor lehet sikeres, ha magát az élőhelyet óvjuk, védjük - bocsátotta előre a projektet ismertető sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, kiemelve: erre szolgál a Környezet- és Energiahatékonyság Operatív Programban rendelkezésre álló 38 milliárd forint, amiből a hévízi projekt 662 millió forintot kapott. - Célunk, hogy az élőhelyeket a tó szűkebb és tágabb környezetében a lehető legmagasabb természetességű állapotba hozzuk egyebek mellett vízkormányzással és az idegenhonos fajok eltávolításával.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos kiemelte: a tóvédelmi program a kormány által jóváhagyott Balaton-programnak is része, majd hozzátette, a fürdőváros világhírű tava hazánk egyik legértékesebb természeti s turisztikai kincse.

Puskás Zoltán, Manninger Jenő, V. Németh Zsolt, Papp Gábor és dr. Kvarda Attila a sajtótájékoztatón
Fotó: Péter B. Árpád

A projekt kedvezményezettje a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI); a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, a hévízi önkormányzat és a Hévízi-tó és Felszín Alatti Vízgyűjtő Területének Környezetvédelme Alapítvány pedig konzorciumi partner.

Puskás Zoltán, a BFNPI igazgatója arról beszélt: a program a Hévízi-tóra és az azt körülvevő mintegy 60 hektáros természetvédelmi területre koncentrál, amely a Keszthelyi-hegységet a Kis-Balatonnal összekötő ökológiai folyosó. A beruházás része a tó körüli leromlott állapotú élőhelyek (a véderdő és a gyepterületek) rekonstrukciója, a tó és környezete őshonos élővilágát veszélyeztető idegenhonos, behurcolt fajok (például aranyvessző) visszaszorítása s a terület infrastrukturális fejlesztése.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere hangsúlyozta: a város nem lehet sikeres megfelelő alap, azaz a Hévízi-tó és az erre épülő gyógyászat nélkül, ezért az önkormányzat költségvetéséből rendre juttat természetvédelemre, s örömmel vesznek részt az ilyen programokban.

Dr. Kvarda Attila, a kórház főigazgatója elmondta: az általuk működtetett monitoringrendszerrel nyomon követik a tóban s a figyelőkutakban lévő víz minőségét, ám az előrelépéshez kellenek a most elindított fejlesztések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!