Hírek

2017.01.09. 18:30

Az éhség miatt legyengülhetnek

Kerkaszentkirály - A tartós fagy a ragadozó madarakra is veszélyt jelent, különösen akkor, ha kevesebb élelemhez jutnak hozzá.

Gyuricza Ferenc

Vélhetően a hideg időjárás okozta annak a lesoványodott egerészölyvnek a vesztét, amit a minap jutattak el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetőjéhez, Lelkes Andráshoz. A természetvédelmi őr azt mondja, a madáron külsérelmi nyomok nem láthatók.

Lelkes András az elpusztult egerészölyv tetemét mutatja
Fotó: Gyuricza Ferenc

- Ebből arra következtethetünk, hogy nagy valószínűséggel kihűlt és megfagyott a madár, de nem zárhatjuk ki a mérgezést sem, mert időnként azért arra is van példa - magyarázta a tájegységvezető. - A kihűlést pedig leginkább az éhség idézhette elő, ugyanis a madarak tollazata, valamint a bőrük alatt található zsírréteg általában védettséget nyújt a hideg ellen. Kivéve abban az esetben, ha tartósan éheznek, mert ilyenkor a zsírréteg eltűnik, azt energiaként használja fel a szervezet. Emiatt kevésbé tudnak a hideg időjárásnak ellenállni.

Lelkes András szerint tehát az a mínusz 10-15 fok körüli hőmérséklet, ami a utóbbi napok éjszakai időjárását jellemezte, nem szabadna, hogy a rendszeresen hazánkban telelő ragadozó madaraknak ártson. Magyarázatként a gólyák esetét hozza fel, mint mondja, egy itt telelő gólya sem a hideg miatt kerül veszélybe, hanem azért, mert nem jut táplálékhoz. A pórul járt madár hetek óta éhezhetett. Ennek oka pedig az lehet hogy az amúgy is lecsökkent számú pocok és mezei egér - ami a természetese táplálékát jelenti ezeknek a madaraknak -, a hideg miatt nem bújt elő.

- Van lehetőség arra, hogy a ragadozómadarakat, melyek mindegyike védett, akár mesterségesen tápláljuk, s ezt néhány civil szervezet végzi is - tette még hozzá Lelkes András. - Időnként a nemzeti parkok is részt vesznek ilyen akcióban, de erre nagyon szigorúak az állategészségügyi szabályok. Az úgynevezett sas-etetőhelyeket el kell keríteni, hogy szőrmés ragadozók, tehát az emlős állatok biztosan ne férjenek hozzá az ott elhelyezett élelemhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!