Hírek

2017.07.24. 16:40

Az életre is nevelik a fiatalokat - Katolikus tábor Újudvaron

ÚJUDVAR - Fák mellől felcsendülő szentének, kisvártatva csempészcigaretta kereső kutya tüsténkedése, mi több, fiatal plébános megbilincselésének látványa sem ritka mostanság a tévétorony környékén

Szabó Zsófia

Nem ördögtől vett, meseszerű dolgok a furcsának tűnő történések. Hanem egy olyan nyári program mindennapjai, melyet a festői környezetben lévő egyik újudvari hegytetőn rendeznek immár 1994 óta.

Annak idején Fliszár Károly főesperes-plébános indította útjára a tábort, ahova az ifjú lakók szerint ha egyszer valaki beteszi a lábát, utána mindig visszavágyik. A program népszerűsége kezdetek óta töretlen. Nemcsak a Kaposvári Egyházmegyéhez tartozó településekről, hanem más, távolabbi falvakból és városokból is tucatjával érkeznek nyaranta fiatalok.

– Amikor anno, nyolcévesen először látogattam el a táborba, olyan jól éreztem magam, hogy azt követően tizenháromszor is visszatértem – mesélte a galamboki Kálóczi Anita (ma már a program egyik főszervezője) arról a táborról, amely Szent Rita védelmét, oltalmát élvezi. 2003-ban ugyanis, amikor már kilencedik éve szerveztek tábort a tévétorony tőszomszédságában, nagy szükség volt hamarjában több új sátorra.

Ám a beszerzésnek anyagi akadálya volt. Azonban egykori táborlakó ifjú egyetemisták nem hagyták annyiban a dolgot. Pár óra leforgása alatt fél millió forintot gyűjtöttek össze. Eközben pedig Szűcs Imre, (akkor újudvari, ma már nagykanizsai) atya Szent Ritához fohászkodott sátrakért. Az imák meghallgattattak, sikerült sátrakat beszerezni, amiből szinte sosem lehet elég az évek során.

– Több turnusban érkeznek ugyanis a gyerekek – folytatta Kálóczi Anita. – Múlt héten alsó tagozatos kisgyermekek, ezúttal felsősök és középiskolások töltik idejüket csütörtökig a táborban, amelyet igyekszünk élménydússá varázsolni számukra – mondta.

A szentmisék mellett imádságok és kiscsoportos beszélgetések is segítik a gyerekek lelki gyarapodását.

– Nagyon aranyosak a pap bácsik és a csoportvezetők, mert mindenféle érdekes dologról beszélgetnek velünk – ezt egy tízéves, zalakomári kisleány, Bogdán Evelin csacsogta, aki először vakációzik Újudvaron.

– Ajándékba kaptuk a tesómmal, hogy résztvehetünk. Szeretettel fogadtak minket – így a kishölgy.

– Én a legjobb, „örökbarinőm”, Szabó Mónikát köszönhetem a tábornak – vágott közbe Bakos Eszter, aki Bakról érkezett.

– A programok is összehoztak minket – tette hozzá.

Éjszakai túrában, vetélkedőkben is volt részük a diákoknak. Nagy sikert aratott körükben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tegnapi előadása, bemutatója is. Joó Hilda sajtószóvivő elárulta: az utóbbi években szervezetük gyakran látogat oktatási intézményekbe és különböző rendezvényekre. Az adótudatosságra történő nevelésen túl kevésbé ismert NAV-os tevékenységekkel is megismertetik az ifjakat.

Így tekinthették meg fiatalok Csikit, a holland juhászkutyát csempészcigaretta-keresés közben. A szituáció szerint a dohányárut Arányi Zoltán fiatal káplán-plébániai kormányzó rejtette el a járműben, így a végkifejlete, a gyors beavatkozásnak köszönhetően az lett, hogy az atyát „előállították”. Persze csak a vicc kedvéért...

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!