Hírek

2017.06.08. 17:05

A sokadik költöztetési kísérletet is átvészelték a söjtöri gólyák

SÖJTÖR - Nem sikerült a gólyafészek-áthelyezési akció, amit természetvédők tegnap végrehajtottak a falu főutcáján. Illetve az áthelyezés megtörtént, de pár órával később vissza kellett költöztetni a családot a régi villanyoszlopra.

Varga Andor

Lapunkból is ismertek lehetnek az előzmények: egy, a madarak közelségét valamiért nehezen tűrő lakó évek óta próbálja már elérni, hogy a háza előtti oszlopról elköltöztessék a gólyákat.

Az ügyben több sikertelen próbálkozás is volt már: tavaly tavasszal például hiába telepítették emberi szemmel jobb helyre a fészket tartóval együtt, az Afrikából hazatérő madárpár a régi helyen, a csupasz vezetékre épített otthont magának és abban is nevelt aztán utódokat.

Csütörtökön az volt a terv, hogy a már kikelt idei fiókákat új fészekbe költöztetik, a szülők pedig - az utódgondozás ösztönös parancsától vezérelve - jobb híján követik majd a fiatalokat. Ám az elméletet, bármilyen szép és kipróbált, nem igazolja mindig a gyakorlat...

- A két fészek között a GPS szerint légvonalban 360 méter van, ez egy kicsit sok - kereste a kudarc okát Darázsi Zsolt, a madártani egyesület zalai titkára, aki a műveletet irányította. És a maga részéről egyébként nem is érezte kudarcnak ami történt: szempontjából az a lényeg, hogy a madarak jól érezzék magukat és biztonságban legyenek. - Az öreg madarak többször is megközelítették az új helyet, de nem szálltak rá - folytatta Darázsi Zsolt -, hiába vártunk közel három órát. Így pedig a fiókák érdekében nem tehettünk mást, mint visszavittük őket a régi fészekbe. Nem kockáztathatjuk, hogy élelem és más gondoskodás nélkül elpusztuljanak.

És délután megérkezett a jó hír Söjtörről: a gólyaszülők visszatértek fiókáikhoz a régi fészekre és munkához láttak. Lehet, hogy többet nem is kellene őket macerálni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!