Hírek

2017.09.06. 11:14

Az oskolában játéknak is bőven jut hely

Nagykanizsa – A régi, parasztházak hangulatát, belbecsét idézi a Thúry Vitézlő Oskola új, Ady utcai „főhadiszállása”, melyet a közelmúltban vett birtokba a hagyományőrző-és ápoló népes közösség.

Szabó Zsófia

Zománcos vödör, kredenc, falvédő, háznál, szántón használatos szerszámok – csak néhány, mai szemmel különlegesnek tűnő dolog, ami életet varázsol az oskolákba. Az apróságoknak külön játéktér, ahol szabadon játszhatnak, vagy akár vívhatnak is a polifoam-„fegyverekkel”. Az immár nyolcéves Thúry Vitézlő Oskolában ugyanis számtalan olyan hasznos dolgot tanulhatnak a gyerekek, amik évtizedekkel, századokkal ezelőtt a gyerekek körében mindennapos dolognak számított. Tévé, modern technikai kütyük még csak a közelben sincsenek – bár a lurkók itt nem is vágynak rá.

Azonban nem csak a gyerekek lelnek otthonra az Ady utcában lévő oskolában, az idősek, felnőttek is. Méltó helyszínt biztosítanak a helyiségek különböző nyilvános programoknak, mint a Népi visszaemlékezések előadássorozat, vagy családi rendezvények, születésnapok szervezésére is.

Fotó: Pásztor András

- Állítom hogy szintet léptünk minden értelemben, hiszen a pincéből az első emeletre költöztünk. - mondta mosolyogva Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője.

– Nem múzeumot akarunk létrehozni, csupán emlékeztetni a gyerekeket a régmúlt időkre. Legyen az egy szép abrosz, fokos, falitükör Egyet-egyet megőrzünk, de nem csak nézegetjük: a gyerekek kézbe is veszik, ismerkednek velük. – mutatott körbe a helyiségekben Vörös András, aki hangsúlyozta azt is: a vitézlő oskola új „bázisát” a városvezetés jóvoltából használhatják, emellett a közelmúltban sportszőnyeget is vásárolhattak, melyhez Dénes Sándor polgármester százezer forint támogatást nyújtott.

Fotó: Pásztor András

- A gyerekek „játszóterébe” került a nagyméretű „szőnyeg”, ahol szabadon mozoghatnak, cigánykerekezhetnek, ugrálhatnak. Nem kell attól tartani, hogy megütik magukat. Jelenleg huszonöt-harminc csemete látogatja az oskolánkat, óvodáskortól az iskolásokig. Hetente vannak foglakozások, ahol jellemzően a szülők is kiveszik a részüket az ügyességi és erősítő feladatokból.  – jelezte Vörös András. A terveik kapcsán elmondta: az oskola élete ősszel-télen is mozgalmas lesz. Azonban a téli napfordulós Fény Portya előtt, ami egy gyalogúttal és szertűzzel egybekötött megemlékezés, még a Népi Visszaemlékezések is havi rendszerességű nyilvános programok lesznek.

- A Megmaradásunk oszlopai nagykanizsai létesítése már másfél éve megfogalmazódott – emelte ki Vörös András. – Az Inkey-kápolna köré 11 faragott emlékoszlopot állítanánk, melyről a példát Gyimesbükkről kaptuk. Csávás Csaba fafaragó művész már készíti az elsőt, a többihez a fát a gyerekekkel közösen választjuk ki a hónap közepe táján. Ezt követően a terveink szerint az oktatási intézményekben, a jövő generáció közreműködésével, készítenék majd el különböző művészek a többi oszlopot, amit végül mindnyájan, együtt helyezünk el jövőre a kápolna körül 2018. A közös teremtő élmény a leszármazottaink Magyarországon való megmaradását szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!