Hírek

2015.08.26. 11:12

Az utolsó előtti fordulójához ért a bajnokság

A zalai kezdeményezésű, immár ötödik éve zajló Országos Kismotorfecskendő-szerelési Bajnokság hetedik fordulója kerül megrendezésre jövő hét szombaton, Böhönyén.

A versenyfordulóra – amelyen több zalai csapat is indul - 2015. szeptember 5-én délelőtt tíz órától kerül sor a Böhönyei sportpályán. Nevezni a bajnokság hivatalos weboldalán lehet elektronikus úton, szeptember elsejéig. A versenyforduló főbírója Nemes István, a keszthelyi hivatásos tűzoltóság nyugállományú és a balatongyöröki önkéntes tűzoltó egyesület aktív tagja.

Az Országos Kismotorfecskendő-szerelési Bajnokság 2008-ban indult útjára a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók kezdeményezésére. A versenysorozat az idei évben is nyolc fordulóból áll. Összesen három - retro, modern és női - kategóriában indulhatnak a hét fős csapatok. A retro kategóriában a több évtizeddel korábban gyártott ám még jelenleg is széles körben elterjedt kismotorfecskendőkkel állhatnak rajthoz a csapatok. A modern kategória azonban már a korszerű nagyobb teljesítményű motoroké. E kettő kategóriában a csapatok személyi összetételére nincs megkötés. A női kategória sajátossága viszont az, hogy ebben már csak tisztán nőkből álló csapatok állhatnak rajthoz, azaz még a kismotorfecskendőt kezelő személynek is nőnek kell lenni.

A bajnokságban hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltó csapatok is indulhatnak, s a korábbi évek tapasztalatai szerint számos versenyre még a határon túlról is érkeznek nevezők.

E sportág sokak számára még kevésbé ismert, de a versenyek nézői látogatottsága évről évre emelkedik. A kismotorfecskendő-szerelés során a versenycsapatok a valós tűzesetek oltásakor is alkalmazott szerelést hajtják végre, ahol kiemelten fontos az összeszokott csapatmunka. Egy jól felkészült versenyző apró hibája miatt a legjobb csapat is az utolsó helyen végezhet, hisz sokszor csak tizedmásodpercek vagy századmásodperceken múlik egy-egy helyezés sorsa. A tűzoltósportok körében ez az egyik legösszetettebb, hisz egyrészt szükség van a fordulók között a kismotorfecskendők folyamatos karbantartására és tuningolására, másrészt a végrehajtás során a tömlőfektetés és szerelés szélsebes végrehajtására és a vízsugarakkal történő precíz célzásra egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!