Hírek

2015.11.25. 16:51

Balaton-felvidéki kultúrtáj - Cél a világörökségi cím

Keszthely – Legkorábban 2018 elején válhat jelöltté, majd jó esetben 2020-ban nyerheti el a világörökségi címet a Balaton-felvidéki kultúrtáj.

Keszey Ágnes

Mindez azon a szerdai konferencián hangzott el, melyet a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balaton Világörökségéért Alapítvány szervezett. A Balaton–felvidék kultúrtáj, azaz a Tihanyi-félsziget, a Tapolcai-medence és a Káli-medence, a hévízi tó természetvédelmi területe, Balatonfüred műemléki jelentőségű területe és a keszthelyi Festetics kastély és parkja szerepel az idén felülvizsgált listán, mely a hazai világörökségi várományosi helyszíneket tartalmazza.

Már több mint tíz éves terv, hogy ez a térség elnyerje az UNESCO világörökségi címet. Az eddig megtett lépésekről, a jogszabályi háttérről és az összefogás fontosságáról szólt előadásában Benkőné Kiss Zsuzsa, a Kulturális Örökségvédelemért Felelős Helyettes államtitkárság főosztályvezetője és a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ részeként működő UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Világörökségi Titkárságának vezető főtanácsosa, Wollák Katalin.

A következő cél a jelölt státusz elérése. Sándor Péter, a Balaton Világörökségéért Alapítvány kurátora, vázolta a következő feladatokat: szükséges egy szakmai gondnokság felállítása, világörökségi kezelési terv előkészítése és részletes koncepció kidolgozása.

A nap folyamán elhangzott egy, az elmúlt években többek által megfogalmazott kérdés: „a világörökség áldás vagy átok?” – utalva arra, hogy bár a cím ráirányíthatja a figyelmet a térségre, de sokakban kétely is megfogalmazódott, hogy ez vajon jár – e korlátokkal és szigorú előírásokkal.

Hasznot hozhat a térségnek a világörökségi cím  - mondta Péterffy Ilona (fotó: Keszey Ágnes)

– Ez a vélekedés korábban információhiányból adódhatott. A mai és hasonló rendezvények célja, hogy minél szélesebb körben megismertessük a világörökségi cím jelentőségét és az ehhez szükséges tennivalókat. Hátrányról már nem beszélhetünk: hiszen a megfelelő információk birtokában a korábbi 11 település helyett már 33 települést fed le ez a terület: már az áldás részében reménykedik mindenki. Szeretnénk megnyerni a lakosságot, a civil szervezeteket, mert csak velük együtt lehet megvalósítani ezt a tervet. Nem kell félni: sok jóval járhat: jót fog tenni a terület gazdaságának. Minőségi termék jön létre, a világörökség cím mindenképpen a terület hasznára válik – mondta lapunknak Péterffy Ilona, a Balaton Fejlesztési Tanács referense.A világörökségi pályázat benyújtására legkorábban 2018 januárjában látnak esélyt a szakemberek, s legkorábban 2020-ben nyerheti el a világörökségi címet a Balaton-felvidék kultúrtáj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!