Hírek

2017.02.20. 19:15

Beismerő vallomást tett a körúti robbantó

Budapest - Beismerte a Teréz körúti robbantás elkövetését P. László. A fiatalember édesapja most sem hiszi, hogy fia lehetett a tettes.

MTI

A legfrissebb fejlemény miatt kerestük P. László apját, aki különösnek tartja a beismerő vallomást.

- Csütörtökön a fiam még azt kérte, hogy jelentessem meg, miszerint csak a sajtó nyilvánossága előtt hajlandó néhány dolgot elmondani a nyilvános bírósági tárgyaláson, mert nem tudja, hogy az ügyészség „benne van-e" - idézte az édesapa. - Ezek után, szinte pár órával később részleges, hétfőn már teljes beismerő vallomást tesz. Erre most mit mondhatnék? Furcsa, nem? - tette hozzá.

Elmondta: az ügyben őt hatóság nem kereste. A fiával pedig tartja a kapcsolatot.

Az apa elmondta: telefonon beszélhettek, de csak röviden volt módjuk pár szót váltani, és a történtekkel kapcsolatban semmi nem hangzott el. A legutóbbi beszélőre nem volt módja elmenni és még nem tudja, mikor lesz rá újra alkalma.

- Nem vagyok bennfentes, kívülről támogatom a fiamat. Továbbra se tudom elképzelni róla, hogy ő követte el. Nagyon furcsa, hogy egyik napról a másikra nekiállt nyilatkozni. Nem tudom, mi van a dolgok mögött, azt sem, hogy miért és miről tett vallomást.

Hétfőn délután a Központi Nyomozó Főügyészség adott tájékoztatást a Magyar Távirati Irodának a nyomozásról. E szerint hétfőn folytatólagosan kihallgatták a Teréz körúti robbantási ügy gyanúsítottját; a férfi a kihallgatáson vallomást tett, amelyben lényegében beismerte a bűncselekmény elkövetését. A főügyészség szóvivője, Nagy Andrea elmondta: a nyomozás jelenlegi szakaszában az ügyészség elemzi a gyanúsított által elmondottakat, és összeveti azokat a nyomozás során beszerzett egyéb bizonyítékokkal, így a vallomás részleteiről jelenleg nem adható tájékoztatás.

A pénteki hírek arról szóltak, hogy P. László, megismerve a szakértői véleményeket, részleges beismerő vallomást tett. Azt ismerte el, hogy ő látható a térfigyelő kamerák felvételein, illetve övé volt az a hátizsák, amelynek a maradványait megtalálták a helyszínen. Tavaly szeptember 24-én éjjel volt a robbantás a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton egy földszinti üzlethelyiségnél. A házi készítésű, repeszképző anyagokkal kombinált robbanószerkezet két rendőrt sebesített meg, egyiküket életveszélyesen. Az elkövetéssel gyanúsított P. Lászlót október 19-én, Keszthelyen fogták el.

A férfi ügyvédje, Brunner Tamás azt nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak hétfőn, hogy P. László elismerte, ő robbantott a Teréz körúton, de nem akart megölni senkit, nem ez volt a célja. A bombát ő maga készítette, és a merénylet helyszínét is ő választotta ki. Állítása szerint nem volt bűntársa, és a robbantásban megsérült két rendőrt személyesen nem ismerte. Az ügyvéd azt nem árulta el, hogy a robbantónak mi volt a célja a tettével.

P. Lászlót előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével, valamint robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az eddigi információk szerint a bombához használt alkatrészek, részegységek lehetséges beszerzési forrásait ellenőrizve jutottak el P. Lászlóhoz a nyomozók. A bizonyosságot pedig az alapozta meg, hogy robbantás helyszínén talált hátizsákon rögzített DNS-t összevetették a fiatalember édesanyjától egy alkoholszondás ellenőrzéssel megszerzett mintával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!