Hírek

2016.05.01. 14:48

Beteg, alkoholista férfiak vagyonát szerezte meg a csaló

Zalaegerszeg– Beteg, alkoholista embereket szabadított meg vagyonuktól az a férfi, akit jogerősen hét és fél év fegyházra ítéltek.

Arany Gábor

A csalásokért és más bűncselekmények miatt több alkalommal börtönt járt, most 52 éves, hévízi K. László 2009. júliusi szabadulását követően súlyos alkoholizmusban, betegségben szenvedő, elesett férfiakkal lépett kapcsolatba. Olyanokat keresett, akik nagy értékű ingatlannal rendelkeztek, családi kapcsolataik viszont meglazultak vagy megszűntek. K. László a bizalmukba férkőzött, és olyan  ügyletekre  bírta rá őket, amelynek eredményeként megszerezhette ingatlanjaikat. Ilyen módon jutott hozzá, például Gyenesdiáson egy 24 millió forintot érő házhoz. Az alkoholista, pszichiátriai beteg, de épp gyógyulófélben lévő férfinak italmámoros bulikat rendezett, teljesen befolyása alá vonta. K. László 2010 márciusában először szobát bérelt nála, majd két hónappal később megegyezett vele, hogy 10 millió forintért megveszi az ingatlant. Az adásvétel ügyvéd előtt köttetett, a szerződésben szerepelt, hogy a férfi átvett 9,5 millió forintot, a többit albérleti díjként kapta meg. A szerződés szerint a volt tulajdonos holtig tartó haszonélvezettel bírt, ám K. László  rábírta, hogy mondjon le erről  3 millió forint ellenében. K. László sem ezt, sem az ingatlan vételárát nem fizette meg a áldozatának, erre nem is lett volna módja. K. László 2010. augusztusban 26 millióért  eladta a nevére került ingatlant.

Másik esetben zalaegerszegi, szintén mentális és alkoholproblémákkal küzdő férfival 2010-ben ismerkedett meg K. László, aki kezdetben élelmiszerrel, kisebb kölcsönökkel támogatta az elesett férfit. Miután a bizalmába férkőzött, rábírta, hogy az  ingatlanára 5 millió forint erejéig jelzálogjogot jegyeztessen be, mondván ennyi kölcsönt adott  neki, s ez a fedezete. A valóságban azonban nem volt kölcsönügylet.

K. László hasonló módon csapott be egy alkoholproblémákkal küzdő hévízi férfit is. Vele 2011 áprilisában olyan valótlan tartalmú szerződést íratott alá, miszerint 3 millió forint kölcsönt kapott K. Lászlótól. Négy hónappal később pedig 8 millió forintos kölcsönről született, szintén valótlan tartalmú szerződés és ilyen összegű jelzáloggal terhelte meg áldozata ingatlanát, majd rávette, hogy a 35 milliót érő házat 2011 decemberében 10,5 millióért adja el. A vételárat a vevő K. Lászlónak fizette ki.

K. László ezen túlmenően fiktív dokumentumokkal hozzájutott egy másik hévízi ingatlanhoz is. K. László BÁR listásként nem kapott hitelt, ezért mást kért meg a hitelfelvételre. Ehhez hamis munkáltatói igazolást szerzett társának, egy munkanélküli férfinek, s ezt felhasználva hitelszerződés megkötésére, a ingatlan megvásárlására bírta rá. A bank 2011 márciusában 15,5 milliót folyósított 144 hónap futamidőre, havi 176 ezer forint törlesztés mellett. Ezt csak néhány hónapig fizettek. A hitelt felvevő férfi 2015 januárjában elhunyt, végrendeletében K. Lászlóra hagyta az ingatlant.

K. Lászlót a Keszthelyi Járásbíróság tavaly októberben négyrendbeli csalás bűntettében,  háromrendbeli közokirat-hamisítás, valamint  magánokirat-hamisítás miatt  7 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte. Ez vált jogerőssé a napokban, mert ez egerszegi törvényszék kisebb módosítással a döntést helyben hagyta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!