Hírek

2014.10.18. 15:15

Big Draw – A nagy rajzolás

Keszthely - A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében zajlik Keszthely Fő terén „A nagy rajzolás" című program.

Szabó Judit

Az országos fesztiválsorozathoz idén is csatlakozott a keszthelyi Balatoni Múzeum. Németh Péter múzeumpedagógus és múzeumi koordinátor elmondta, hogy évről-évre nő a fesztivál keretében rendezett programok száma. Idén eddig az Esti beszélgetések voltak a legnépszerűbbek, ezekre a találkozókra sokan elmentek, hogy megismerkedjenek a múzeum kulisszatitkaival.

- Mindenki nagyon érdeklődő volt, aki részt vett az estéken. Különleges élményt nyújtott például Havasi Bálint előadása a múzeum bronz kincseiről, azért is, mert az értékes leleteket ezúttal kézbe vehette a hallgatóság – emelte ki Németh Péter.

Csomós Luca (balról) és Csomós Katinka is elmélyülten rajzolt, élvezte a programot

Újabban a múzeum munkatársai külső helyszínekre is visznek programokat, ilyen volt a szombati „Nagy rajzolás”. A Fő téren kora délutántól rajzeszközök, nagy méretű vásznak és fóliák várták a gyerekeket, akiket arra kértek, hogy városi életképeket vagy jellegzetességeket rajzoljanak. A gyerekek többek között a Fő téri szökőkutat és a templomot rajzolták le. Nem ez volt az egyetlen kitelepülős program az őszi rendezvénysorozat keretében.

- „A múzeum házhoz megy” program azoknak lett kitalálva, akik nem tudnak bejönni megnézni a gyűjteményeinket. Nemrég első alkalommal voltunk a Gondviselés Házában, ahol fogyatékkal élőket gondoz a Máltai Szeretetszolgálat. Nagy lelkesedéssel fogadták az előadást, preparátumokat mutattam be nekik – elevenítette fel Németh Péter. - A következő állomás Zalavár és Sármellék lesz, ahol diákoknak tartunk egy-egy foglalkozást, s az idősek Otthona is érdeklődött, oda néprajzi emlékekkel készülünk – tudtuk meg a múzeumpedagógustól.

A programsorozatban lesz még egy esti előadás, október 30-án 17 órakor. A téma az első világháború lesz, Haász Gabriella történész ízelítőt ad abból a tárlatból, amely november közepén nyílik a világégés helyi emlékeiből. Az intézmény felhívására eddig már több mint száz tárgy érkezett magánszemélyektől, s a múzeumnak is van saját gyűjteménye, ebből állítják össze a világháború kitörésének századik évfordulójára emlékező tárlatot.

Az őszi fesztivál Márton-napi családi nappal zárul, amelyen különleges borkóstolót is tartanak hazai és távoli vidékek boraiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!