Hírek

2015.07.29. 14:33

Biokazán is fűt majd Keszthelyen

Keszthely – A távhőrendszerben felhasznált gáz egy részét váltják ki megújuló energiaforrással- a városban keletkezett zöldhulladék hasznosításával – azzal a rendszerrel, melyet szerdán adtak át.

Keszey Ágnes

Ezzel a működtetés gazdaságosabb és egyben környezetkímélőbb is lesz: csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Az ősszel kezdődő fűtési szezonban már biokazán is működik majd a távfűtési rendszerben. Az új berendezés és a hozzá kapcsolódó eszközök összesen közel 300 millió forintba kerültek

A városban begyűjtött zöldhulladékot a hulladékudvarban 5 köbméter kapacitású keverő – daráló berendezésben felaprítják mely szállítószalagon keresztül egy 35 köbméter kapacitású fermentáló konténerbe kerül. Ebben állítják elő a tüzelőanyagot, melyet a Fodor utcai fűtőműbe szállítanak. Itt működik a biomassza kazán, melyhez egy füstgáz tisztító berendezés is kapcsolódik. Az új rendszerrel évente 1200 tonna tüzelőanyagot tudnak előállítani, ezzel 13 ezer 500 gigajoul energia keletkezeik – ez a távhőrendszerhez szükséges energia felét biztosítja.

Képünkön Molnár Mihály projektmenedzser, Nagy Bálint, Keszthely alpolgármester, Ruzsics Ferenc, Szabó Zsolt és Manninger Jenő  A háttérben a biokazánhoz csatlakoztatható mobil tároló tartály, mellyel a fűtőműbe érkezik a tüzelőanyag

A projektzáró eseményen Szabó Zsolt fejlesztés – és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár azzal kezdte beszédét, hogy egy műszakilag érdekes és technikailag újdonságnak számító rendszert adnak át, mellyel hasznosul a zöldhulladék – mellyel a legtöbb helyen nem tudnak mit kezdeni.

– A város úgy gondolkodott, hogy figyel a környezetére. 2017 után már tilos hulladéklerakóba vinni a zöldhulladékot. Előbb – utóbb ez a probléma mindenhol felmerül. Ez egy jó példa. Manninger Jenő miniszteri biztos szerint a beruházás fontos Keszthely életében.

- A város évek óta sokat tesz azért, hogy sokkal jobban használja fel az energiát és sokkal jobban megőrizze természeti értékeit: a zöld város megvalósításának útján halad., Ruzsics Ferenc polgármester a város környezetkímélő beruházásairól szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!