Hírek

2017.03.12. 09:15

Nemzetközivé bővült a mezőny - 57 mintát kóstoltak a borversenyen

Rédics, Tótszentmárton – Mindkét településen az elmúlt évben készített borokat kóstolták, bírálták a szakértők a hétvégén.

Korosa Titanilla

Rédicsen a helyi kertbarátkör tagjai rendeztek borbírálatot, melyen a lenti és a dobronaki gazdák is megmérették boraikat. Összesen 57 mintát kóstoltak a zsűritagok, 48 fehérbor, 2 rosé és 6 vörösbor érkezett a bírálatra. Ebből 13 nyert arany minősítést, 22 ezüstöt, a 6 bronzot és 3-at oklevéllel jutalmaztak.

Rába Szilárd borász, a zsűri elnöke értékelésében elmondta: összességében jó borokat kóstoltak a bírálaton, de a hibákra is felhívta a gazdák figyelmét.

– A tavalyi év időjárása miatt fordultak elő borhibák leginkább – magyarázta Rába Szilárd. – A tavaszi fagy nagy százalékban éreztette hatását, így ezek a szőlők már hátránnyal indultak. A csapadékeloszlás sem volt optimális, így a gombabetegségek is megtalálták a növényt, nehéz volt visszaszorítani, illetve a szüret időpontjának kiválasztása is feladta a leckét. Ennek ellenére harmonikus borokat kóstoltunk, az ezüst minősítéseket közt akadtak olyanok, ahol érezhető, hogy a savak éretlenül kerültek a mustba, de ezek is jól fogyaszthatók.

A rédicsiek közül arany minősítést kapott (balról) Lenner Gábor, Dénes Balázs, Lengyel István és Gaál Károly egy-egy bora. Dénes Balázs zengő fajtából készített nedűjét választották az év borának

A tószentmártoni borversenyre 120 mintát neveztek a helyi borosgazdák, valamint a meghívott környékbeli, horvát és szlovén termelők. A bormintákból 99 volt a fehér, 5 a rozé és 16 a vörös. A verseny nemzetközi jellege a zsűri összetételében is megmutatkozott, hiszen soraiban horvát és szlovén bírálók is ültek. A zsűri, melynek elnöke dr. Brazsil József, a Zalai Da Bibere Borlovagrend elnök-nagymestere volt három bizottságban dolgozott, így bizottságonként negyven mintáról mondtak ítéletet, majd kiválasztották a falu borát is.

Tótszentmártonban nemzetközi volt a borverseny. Kuprivecz József (balról), dr. Brazsil József és Milivoje Kossi a helyi gazdák nedűi mellett, horvát és szlovén gazdák borát is kóstolta
Fotó: Szakony Attila

A zsűri elnöke szerint nagyon szép borokat kóstoltak, amelyek mögött érződött a szorgos gazdák hozzáértő munkája. Elmondta továbbá, hogy érződik a Tótszentmártonban tíz évvel ezelőtt szervezett nagyborász tanfolyam eredményessége.

Végül 8 oklevél, 31 bronz, 54 ezüst, 27 arany minősítést osztottak ki. A verseny legjobb fehér bora díjat Mirkó János letenyei termelő érdemelte ki szürkebarát borával. A legjobb vörösbor cím Kemenes János miklósfai gazdának jutott. A bajnok bor címet a strigovai Vinska Kuca Kossi tulajdonosa vihette haza. A falu bora kitüntető címet Gyuricz József cserszegi fűszeres bora kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!