Hírek

2015.04.17. 16:14

Díjakról is döntöttek a zalaegerszegi közgyűlésen

Zalaegerszeg – Dr. Alotti Nasri, a megyei kórház szívsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa lesz idén Zalaegerszeg díszpolgára.

Varga Lívia

Egyebek mellett erről tájékoztatott április 17-én közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján Balaicz Zoltán polgármester. Mint elmondta: a testület zárt ülésen, ellenszavazat nélkül döntött Dr. Alotti Nasri szívsebész díszpolgári kitüntetéséről. További elismerésekről is szavazott a grémium: Pro Urbe Zalaegerszeg címet kap dr. Mészáros Lajos nyugalmazott főorvos, az egészségtudományi kar egykori vezetője, valamint Tombi Lajos, aki 12 éven át volt Zalaegerszeg alpolgármestere. Az elismeréseket a május 15-i ünnepi közgyűlésen adják majd át.

Amint arról április 17-én már beszámoltunk, építményadó bevezetéséről is határozott csütörtöki ülésén a zalaegerszegi közgyűlés. Ezt a vállalkozók fizetik majd a nem lakáscélú ingatlanok után, július elsejétől. Az adó éves mértéke 1200 forint lesz négyzetméterenként (idén a júliusi bevezetés miatt 600 forint), de lesznek, akik a törvényi maximumot, azaz 1852 forintot fizetnek majd. A becslések alapján ebből legalább félmilliárd forint bevételre számít az önkormányzat.

- Remélhetőleg ez a teher nem veszélyezteti majd a vállalkozások működését - fogalmazott Balaicz Zoltán, megjegyezve: Zalaegerszeg gazdasági fejlődéséhez muszáj volt megtenni ezt a lépést. A kisebb adózóknak viszont segítség, hogy mostantól a korábbi 1,5 helyett 2,5 millió forintos adóalap fölött kell csak iparűzési adót fizetni. A városvezető elmondta még: a közgyűlés döntése értelmében Zalaegerszeg 1 millió forinttal támogatja a kárpátaljai testvérváros, Beregszász rászorulói magyarjait, s a képviselők határoztak arról is, hogy a helyi borászok kérésére a megyeszékhely csatlakozik a Zalai Borvidékhez.

Dr. Kovács Gábor jegyző pedig arról számolt be, hogy a jövőben már elektronikusan is intézhetik adóügyeiket a megyeszékhelyi adózók, s a csoportos beszedési megbízás feltételeit is megteremtette a most elfogadott rendelet. A jegyző elmondta még: újabb négy városrészben alakult meg a településrészi önkormányzat, s két közterület elnevezéséről is határozott a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!