Hírek

2016.11.28. 18:35

Városi rangra vágynak a gyenesdiásiak

Gyenesdiás – Ha a faluban élők is támogatják a kezdeményezést a csütörtöki lakossági fórumon, a nagyközség önkormányzata kezdeményezi a Balaton- parti település várossá nyilvánítását.

Keszey Ágnes

A képviselő-testület a napokban tárgyalta a témáról szóló előterjesztést, melyből kiderül: a városi címre pályázni lehet, és a kezdeményezést jövő év január végig lehet benyújtani. Áprilisban szakértői bizottság rangsorolja majd a pályázatokat, aztán a köztársasági elnök 2017. július 15-ei hatállyal hirdeti ki az új városok körét. – Büszkék vagyunk a múltunkra, és a fejlődésünk alapján méltán tűzhetünk magunk elé egy új lépcsőfokot – véli Gál Lajos polgármester, leszögezve: költségvetésük negyedik éve eléri az egymilliárd forintot.

Gyenesdiás hegyközségi múltú település, melyre azonban ma már nem jellemző a falusias jelleg.

- Folyamatos a fejlődés: a hegyközségből a turizmus révén is a térségben meghatározó szerepkörhöz jutott Gyenesdiás - folytatta Gál Lajos. - Ez azt is magával hozza, hogy egy kicsit máshogy pozicionáljuk magunkat

Gál Lajos szerint több lehetőség nyílna meg a fejlődésre

A polgármester úgy fogalmazott: 2016-ban a várossá nyilvánítás kezdeményezése részükről szükségszerű lépés. A cél pedig persze nem maga a városi cím, hanem az azzal járó előnyök és lehetőségek megszerzése.

- Az uniós pályázatok kapcsán látjuk: a városi rang segíthet abban, hogy el tudjunk jutni értékteremtő beruházások megvalósításáig úgy, hogy megmarad az az értékrend, amit szeretünk mi itt Gyenesdiáson. Itt mindenki köszön a másiknak, van zöldövezet, van kedves közösségi élet, s továbbra is élhető település szeretnénk maradni. Nem kívánunk olyan városi jellegű attitűdbe átesni, ami negatívumként jelentkezni - például a városias építészeti jellegtől továbbra is tartózkodni szeretnénk. A lehetősége megvan, hogy befektetőket ide tudjuk vonzani - hiszen száz hektárnyi belterületi, befektetésre alkalmas területünk van. Ha státuszváltás lesz, lehet, hogy ez is bizakodásra adhat okot.

A gyenesdiási községháza. Ha minden a tervek szerint alakul, a feliratot rövidesen városházára cserélhetik Fotó: Keszey Ágnes

- A területi operatív programokban sokkal több forrásra pályázhatnak a kisvárosok, mint a nagyközségek. A vállalkozóknak is nagyobb lehetősége lesz pályázni. A harmadik pedig, hogy az intézményeinkben létszámbővítésre kaphatunk lehetőséget, s a normatív támogatások rendszere is javulna, tehát finanszírozásban is többletet jelentene a városi rang. Magasabb szintre kell lépni, hogy azt a dinamikus folyamatot tovább tudjuk vinni, ami eddig is jellemezte a települést. Az a kérdés, hogy miként képzeljük a jövőnket: Keszthely határában nagyközségként besimulva, vagy centralizált rendszerben, magasabb státuszban, nagyobb fordulatszámra lépve próbálunk önállóságot, értéket adni magunknak - elemezte a lehetőségeket a polgármester, aki szerint a várossá nyilvánítás kritériumait átnézve nagy esélye van Gyenesdiásnak a cím elnyerésére. A feltételek között - sok más mellett - például szerepel a lakosságszám alakulása, a településre bejáró dolgozók száma. Nézik a csatornázottságot, a szilárd burkolatú utak arányát, az adóbevételeket, közszolgáltatásokat, az alapfokú oktatás és egészségügyi intézményeit.

A képviselő-testület még nem döntött a pályázat benyújtásáról, előbb kíváncsiak a lakók véleményére. Ezért mindenkit várnak csütörtökön 18 órakor a községháza nagytermébe, lakossági fórumra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!