Hírek

2016.02.20. 13:45

Disznótoros mulatság - Letenyén és Újudvaron is

Letenye, Újudvar – A régi, falusi disznóvágások hangulatát idézték fel szombaton mindkét településen. A munkát követően persze a szórakozásé, a mulatozásé volt a főszerep.

Pásztor András

Letenyén most első alkalommal rendeztek hagyományőrző, népi disznóölést, ami a finom ételeknek és nedűknek köszönhetően óriási dínom-dánommal zárult.

– Bár Letenye városi rangban van, mégis érezhető a falusias jelleg, sok háznál még mindig tartanak állatokat, így disznót is – mondta Farkas Szilárd polgármester, aki elárulta: a rendezvény lebonyolításában a helyi önkormányzat mellett, az önkéntes tűzoltók és a civil szervezetek is közreműködtek.

– Nyolc csapat is alakult a mai napra, melynek tagjai finomabbnál finomabb ételeket készítenek, van, aki hurkát és kolbászt tölt, mások káposztát, csülökpörköltet készítenek, de horvát barátainknak köszönhetően a pljeskavica sem maradt le az étlapról – folytatta a város első embere.

A nagy ételkóstolás közepedte persze a helyi gazdák borai és pálinkái is előkerültek az asztalok alól, s miután a tótszentmártoni rezesbanda sem pihent, délutánra óriási dínom-dánom kerekedetta város főterén felállított sátor körül.

Újudvaron is remek hangulatban telt a falusi disznóölés, amit borversennyel kötöttek össze a helyiek.

– Nálunk évek óta hagyomány a falusi disznóvágás, az idén egy 150 kilogrammos jószágot ajánlott fel a település egyik lakója – kezdte Jakab Sándor polgármester, aki már kora reggel a kultúrház mögötti udvaron tüsténkedett. – Nálunk mindenkinek van feladata, a férfiak leölik a disznót, az asszonyok közben hájas kráflit készítenek, majd közösen elkészítjük az ételeket. Idén kolbásztöltő versenyt is hirdettünk, melynek eredményhirdetésére nőnapon kerül sor, az újudvari lányok és asszonyok akkor szavazhatnak, melyik kolbász lett a legfinomabb – mondta nevetve a polgármester.

Kora estére teljesen megtelt a kultúrház, a vacsora elfogyasztása közben pedig a helyi gazdák borai is asztalra, bírálatra kerültek. A három fős zsűri, Nink Károly, Somogyi András és Horváth Miklós végül a legjobb fehér bornak Szántó János Irsai Olivér borát, míg a legjobb vörösnek Megyesi Tibor vegyes cuveejét választották.

– Szerencsére a településen több civil szervezet is működik, ráadásul nem csak névleg, hanem tevékenyen is, ezért minden hónapban akad olyan program és rendezvény, ami megmozgatja, összetartja a lakosságot – fogalmazott Jakab Sándor polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!