Hírek

2017.02.26. 11:51

Végigviháncolták a falut - Disznóvágás, rönkhúzás, bolondesküvő, maszkabál

Gellénháza - Amolyan "bemelegítő toborzásnak" szánta a téli népszokások felelevenítését szombaton a Vajda József Népdalkör Egyesület - megmozgatva vele a falu öregét, gyerekét, apraját és nagyját.

Fincza Zsuzsa

Nyertek ugyanis a "Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével" című pályázaton, amelyben vállalták, hogy két esztendőn keresztül évi 33 rendezvénnyel teremtenek kibontakozási lehetőséget a település közösségei számára.

A bolondesküvő és a násznép - akik végigviháncolták a falu utcáit

- Az önkormányzat teljes mellszélességgel támogatja az egyesület törekvését, hiszen közös a célunk: érezze jól magát Gellénházán minden korosztály, a fiatalok és a családok maradjanak és telepedjenek le, de a többiek se érezzék mostohagyereknek magukat  - magyarázta Vugrinecz József polgármester.

Bolondesküvő a művelődési ház előtt. Bedőné Horváth Krisztina "összeadja" az ifjú párt, Benkő István menyasszonyt és Sebestyén Ilona vőlegényt

- A népdalkörrel és a Galagonya Citeracsoporttal igyekszünk megőrizni a népi szokásokat. A farsangot kora reggel disznóvágással kezdtük, s a ceremónia este egy toros vacsorába torkollik. A délutáni programban először felelevenítjük a bolondos esküvőt, egy rönkre ültetjük az ifjú párt és a jelmezesek kíséretével végighúzzuk őket Gellénházán. Ezt követi a maskaraverseny és a fánkok vetélkedése majd egy vidám műsor, s végül persze a maszkabál - részletezte a programot Kulcsárné Csejtei Marianna alpolgármester, a népdalkör és a citeracsoport művészeti vezetője.

Indul a menet az ifjú párral a művelődési ház elől - a kisbíró Major Gergő

A farsangi rendezvény ékesen bizonyította, sikerült összehozni Gellénháza népét: a rönköt és a húzására alkalmas eszközt Radics Tamás falugondnok teremtette elő,  a járgányt Tóth László irányításával a terepjárós egyesület és a ifjúsági klub tagjai vonszolták végig az utcákon - ez utóbbi csapat vezetője, Major Gergő a kisbíró szerepét is vállalta.

Az ifjú pár - Sebestyén Ilona és Benkő István - a plébánossal - Bedőné Horváth Krisztina - a rönkön lovagolva

A menetben a népdalosok és a citerások mellett ott voltak az óvodások, az iskolások, a pedagógusok, a szülők, a nagyszülők, az egyesületi és a klubtagok. Miután a jókedvű viháncolással sikerült kiverni az álmot a délutáni sziesztából ébredező falubeliek szeméből, a kultúrház elé sereglett bolondos násznép előtt Bedőné Horváth Krisztina "plébános" összeadta  Benkő István menyasszonyt és Sebestyén Ilona vőlegényt.

Végighúzták a falun a rönkre ültetett ifjú párt - a járgányt elől a terepjárósok, mögöttük az ifjúsági klub tagjai húzzák, a menet a maskarás násznéppel zárul Fotó: Fincza Zsuzsa

- A mi lánykorunkban is nagy divat volt a rönkhúzás, de asszonyként is  végigbolondoztuk a falut - kommentálta a jelenetet a nyugdíjas korosztályt képviselő Stifter Béláné és a jelmezversenyre készülő Jámbor Ottóné - alias "Jámbor János" .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!