Hírek

2016.01.25. 17:23

Dr. Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott: Hiszek a csapat erejében

Zalaegerszeg – Évtizedek óta a közszférában dolgozik, egészen fiatal kora óta vezetőként.

Varga Lívia

Pályafutása során sok helyen, sokfajta csapatot felépített már, legutóbb Rigó Csabával közösen a Zala Megyei Kormányhivatalt, amelynek az elmúlt öt évben főigazgatóként szakmai irányítója volt, január 1-jétől pedig politikai vezetője. Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízottal beszélgettünk kinevezése kapcsán.

– Hosszú évek óta dolgozik a közigazgatásban, valószínűleg kevés olyan zalai van, aki nem ismeri. Mi vezette a közszférába?

– Nagykutasi vagyok, szüleim és a testvérem ma is ott élnek. Az egyetem után számomra nem volt kérdés, hogy visszatérek Zalába, így pályakezdő jogászként a nagylengyeli mezőgazdasági termelőszövetkezetben kezdtem dolgozni, ahol hét évet töltöttem el, majd, miután Zalaegerszegen építkeztünk, ott kerestem munkát. '88-ban az akkori városi tanács igazgatási osztályára kerültem csoportvezetőként, s hamarosan osztályvezető-helyettes lettem. Akkor kerültem be a közigazgatásba. Az első demokratikus választásokban igazgatási szakemberként vettem részt. Miután a Parlament megalkotta a kárpótlási törvényt, minden megyében fel kellett állítani a kárpótlási hivatalokat – a zalai létrehozására engem kértek fel. Ez meghatározó állomása volt a pályámnak, hiszen az alapjaitól kezdve építettem fel a megyei hivatalt, amely 11 fővel indult el, de volt, hogy 70 fővel működött. Az új megyei szervezet felállításával, azt gondolom, sikerült vezetői képességeimet is bizonyítanom. Rengeteg szomorú élettörténettel és nehéz sorsú emberrel ismerkedtem meg. Noha már nagyon idősek, többen közülük azóta is követik a pályafutásomat és velem együtt örülnek a sikereimnek. '97-ben megszületett a fiam, akivel 2000-ig gyesen voltam, akkor, bár 3 évvel korábban közös megegyezéssel távoztam, visszahívtak a hivatal élére. Itt csak rövid időt töltöttem el, ugyanis még az év végén kineveztek a TÁKISZ megyei igazgatójának, két év múlva pedig megyei főjegyzőnek választottak. Két önkormányzati cikluson, azaz nyolc éven át töltöttem be ezt a posztot, majd ismét váltottam: először a megyei közigazgatási hivatal vezetője, majd a 2011. január 1-jével felálló kormányhivatal szakmai irányítója, azaz főigazgatója lettem. Nagyon érdekelt ez a feladat: a közigazgatás teljes átszervezése és a régiók lebontása, hiszen megyei vezetőként rengetegszer kellett megtapasztalnom, milyen nehéz, sőt sok esetben lehetetlen volt a minisztériumokkal való közvetlen kapcsolattartás. Öt éven át dolgoztunk együtt és vezettük a hivatalt Rigó Csabával, aki engem javasolt utódjának a kormánymegbízotti tisztségre.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott: – A mi dolgunk az, hogy a kormányzati célkitűzéseket képviseljük Zala megyében
Fotó: Zala Megyei Kormányhivatal

– Dilemmát jelentett, hogy elvállalja-e a megbízást?

– Nem. Örömmel fogadtam a lehetőséget, mert úgy érzem: biztonsággal el tudom látni ezt a feladatot, hiszen a kezdetektől benne voltam a folyamatokban. A megyében ráadásul nagyon széles körű a kapcsolatrendszerem, az ismeretségem, az ismertségem, tehát úgy gondolom: adottak a feltételek az eredményes vezetői munkához. Köszönöm a kollégáknak, akik hittek bennem, és szívesen dolgoznak együtt velem továbbra is. Az ő munkájuk elismerése is, hogy egy itteni vezető kapott bizalmat erre a feladatra.

– Vezetőként sok helyen, sokfajta csapatot felépített már. Ezek szerint hisz a csapatmunkában...

– Csak abban hiszek. Azt vallom, hogy jó csapatjátékkal és jó szakemberekkel lehet igazán eredményes munkát végezni, így mindig törekedtem arra, hogy tehetséges munkatársakkal vegyem körül magam. A kormányhivatalban is kiváló csapatot sikerült kialakítanunk, munkánkat a Miniszterelnökség és az államtitkárság már több alkalommal elismerte.

– Fiatalon lett először vezető, s utána folyamatosan magas beosztásokban dolgozott. A kormánymegbízotti kinevezés hol helyezkedik el a rangsorban?

– Számomra egyértelműen ez a legrangosabb pozíció, melynek jelentőségét mutatja, hogy a kormánymegbízott tulajdonképpen egy kis megyei kormányt vezet. Találkozásunk alkalmával Orbán Viktor miniszterelnök úr is hangsúlyozta: a kormánymegbízott dolga, hogy a kormányzati célkitűzéseket képviselje a megyében, és garantálja a kormányzati döntések pontos, precíz, határozott végrehajtását, továbbá, hogy megismertesse a megye lakosságával a hatályba lépő változásokat. Ilyen például a január 1-je óta érvényben lévő állami rezsi- és bürokráciacsökkentés, amely 10 milliárd forintot hagy az állampolgárok zsebében. De nemcsak szakmailag fontos ez a kinevezés. Olyanoktól kaptam ilyen magas szintű bizalmat, akik azt az ideológiát és irányvonalat képviselik, amit a családom. A szüleim egyszerű emberek, de mindig hittek ebben...

– Ez az új pozíció mennyire változtatta meg a szakmai és a magánéletét?

– Folyamatosan veszem át az új, és adom le a régi feladatokat, s elődömhöz hasonlóan igyekszem minél jobb közéleti vezetője lenni a megyének. A napjaim óriási pörgésben telnek, a korábbinál jóval kevesebb a szabadidőm hét közben, hétvégén is, de tudtam, hogy ez ezzel fog járni. Sokat köszönhetek a családomnak, férjemnek, Doszpoth Sándornak és a fiamnak is, hogy mindezt tolerálják.

– Ha a munka mellett akad egy kis szabadideje, mivel tölti szívesen?

– Mivel a kormánymegbízotti teendők a hétvégékbe is átnyúlnak, a fennmaradó időbe kell belesűrítenem a háztartási és a család körüli teendőket. A fiam idén érettségizik és felvételizik, ez is komoly kihívás számunkra. Ő a ZTE U19-es csapatában focizik, így abban is segítenünk kell, hogy a tanulás mellett minél magasabb szinten sportolhasson. Szabadidőmben szívesen tájékozódom a megyei sportról, nagyon érdekel a futball, a kosárlabda, s igyekszem minél több meccsre elmenni. Kormánymegbízottként ezen a területen is szeretnék minél többet segíteni a megyének. A sportot azonban nemcsak élőben, a tévében is szeretem nézni, és szívesen olvasok szépirodalmat. A férjem egy mezőgazdasági céget vezet, így ő is nagyon elfoglalt, a közös programok ezért komoly szervezést igénylenek, de azért igyekszünk időt szakítani egy-egy mozira, színházra, kirándulásra, nyáron pedig arra, hogy együtt nyaraljon a család.

– Fia, Sándor kinek a pályáját követné inkább?

– Ez még képlékeny, de az érdeklődése és a képességei hozzám hasonlóan inkább a humán terület felé mutatnak, a Közszolgálati Egyetem képzési lehetőségei iránt érdeklődik. Mindenképpen a fővárosban szeretne továbbtanulni, és összehangolni a tanulást a sporttal. Én örülnék, ha az én utamat követné...

– Kormánymegbízottként mi jelenti önnek a legnagyobb kihívást?

– Egyértelműen a szereplések – beleérte a személyes és a médiamegjelenéseket is, mert hivatalvezetőként eddig ez kevésbé tartozott a feladataim közé.

– Egy kormánymegbízott honnan tájékozódik? Nyilván rengeteg belső információnak is birtokában van, de melyek azok a források, ahonnan még szemezget a világból?

– Számos helyről tájékozódom. Nagyon sok emberi kapcsolatom van – az élet sok területéről vannak barátaim, valamint ismerősök, korábbi munkatársak állítanak meg akár az utcán is, és elmondják problémáikat, tapasztalataikat, véleményüket. Rám egyébként mindig is jellemző volt, hogy próbáltam nagyon sok információt gyűjteni a napi történésekről a nyomatott és az elektronikus médiából, a híradásokból. Nálam a nap már otthon ezzel indul. Emlékszem, kicsi lányként is betűről betűre végigolvastam a Zalai Hírlapot, sőt, még az utcabelieknek járó újságokat is. Így a vietnami háború történéseitől kezdve a sporteredményekig bezárólag mindenben tájékozott voltam. Valószínűleg innen ered a sport iránti érdeklődésem is.

– Milyen kihívások, feladatok várnak a Zala Megyei Kormányhivatalra idén?

– Január 1-jével elindult az állami bürokrácia- és rezsicsökkentés, amire fokozottan figyelnünk kell, s elvárás a kollégákkal szemben is, hogy ne a régi rutin szerint végezzék a munkájukat. Ugyancsak év elejétől a Zala Megyei Kormányhivatal tartja nyilván országosan a kereskedelmi tevékenységeket is, amelynek mi alakítjuk ki az informatikai hátterét, valamint szakmai feltételeit. Továbbá a kormányhivatalok idén újabb átalakítás előtt állnak, a minisztériumok ugyanis a jövőben jogszabály- és stratégiaalkotó szervek kell, hogy legyenek, így a másodfokú hatósági ügyek intézését a kormányhivataloknak kell átvenniük a központi szervektől. Július 1-jével a járási hivatalokban elindul az életpályamodell, emelkedni fog a nem vezető beosztású kollégáink bére. És idén folytatódnak a földárverések is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!